ΣΑΜΠΑΝΙΑ Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΑΦΡΟΣ !!!

Η σαμπάνια
είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση κρασιού. Μαζί με τα κρασιά της
Ανδαλουσίας, αποτελεί ό,τι πιο πολύπλοκο στον κόσμο του κρασιού.
Πρόκειται για το αφρώδες κρασί που παράγεται αποκλειστικά στην
περιοχή της Καμπανίας στη βορειοδυτική Γαλλία. Μόνο το αφρώδες
κρασί αυτής της περιοχής, που μάλιστα ακολουθεί σαφώς ορισμένους
κανόνες τρύγου και οινοποίησης, μπορεί να φέρει τον τίτλο
Champagne
που προστατεύεται ως προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

Τρεις
είναι οι ποικιλίες που επιτρέπεται να παράγουν τον οίνο βάσης, τον
«καμβά» της σαμπάνιας. Πρόκειται για την κοσμοπολίτικη
chardonnay, με την εξαιρετικά μεγάλη
ευκολία προσαρμογής και την παραγωγή των καλύτερων κρασιών του
κόσμου. Το pinot noir, με δυνατότητα παραγωγής σε ιδεατές συνθήκες
των μακροβιότερων και σπουδαιότερων κρασιών του κόσμου. Το
βελτιωτικό pinot meunier, που ενώ χρησιμοποιείται σαν δεύτερο βιολί,
η συνεισφορά του στην ισορροπία του τελικού μίγματος μπορεί να
αποβεί καταλυτική. Αφού δημιουργηθεί ο οίνος βάση, αρχίζει η
διαδικασία της ανάμιξης των κρασιών από τους διαφόρους αμπελώνες,
από διάφορα υψόμετρα, διάφορους προσανατολισμούς, από διάφορες
χρονιές προκειμένου να δημιουργηθεί. Ο οίνος στη συνέχεια θα
εμφιαλωθεί προκειμένου να επωφεληθούμε και από τη δεύτερη ζύμωση
στο μπουκάλι και τη δημιουργία των μαγικών φυσαλίδων σε κάθε φιάλη
μεμονωμένα. Στο τέλος της διαδικασίας και ανάλογα με τις ανάγκες
πάλι του παραγωγού διαμορφώνεται η ξηρότητα και η γλυκύτητά
της.

Αποκωδικοποιώντας την
ετικέτα της σαμπάνιας:
Η γεύση και ο προσδιορισμός των
εναπομείναντων σακχάρων ορίζεται από τις παρακάτω ενδείξεις:

  • Zero dosage: δεν έχουν
    προστεθεί σάκχαρα.

  • Brut: η ξηρή
    εκδοχή σαμπάνιας.

  • Extra Brut: έξτρα
    ξηρή.

  • Sec: έμφαση στην
    οξύτητα.

  • Doux:
    ερεθιστικότητα, γλυκιά.

  • Grand CRU: όταν η πρώτη
    ύλη προκύπτει από ειδικά επιλεγμένους και αναβαθμισμένους
    αμπελώνες.

  • Non Vintage : ο
    οίνος βάσης προέρχεται από ανάμιξη διάφορων χρονιών.

  • Vintage: ο οίνος
    βάσης προέρχεται αποκλειστικά από μια χρονιά αντίστοιχα η οποία
    τυγχάνει να είναι εξαιρετική.

  • Blanc de Blancs: ο οίνος
    βάσης της σαμπάνιας δημιουργήθηκε αποκλειστικά από την ποικιλία
    chardonnay που είναι λευκή ποικιλία.

  • Blanc de Noirs: ο οίνος
    βάσης προέκυψε από το συνδυασμό pinot
    noirpinot
    meunier που είναι ερυθρές ποικιλίες
    αντίστοιχα.

  • Cuvee Prestige ή
    deluxe:
    αποτελούν την κορωνίδα του οίκου, τη σπανιότερη και την πιο
    ραφιναρισμένη του προϊόντος

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

  • NV DEUTZ BRUT O συγκεκριμένος οίκος φημίζεται για κρασιά με εμφανή
    αίσθηση της φινέτσας. Ιδανική για απεριτίφ, με ανθώδεις νότες να
    κυριαρχούν.

  • NV LANSON BRU Από τα πιο σύνθετα δείγματα
    στην κατηγορία της μη χρονολογημένης σαμπάνιας. Ιδιαίτερα
    συμπυκνωμένος χαρακτήρας με υψηλή οξύτητα.

  • NV VHARLES MIGNON GRANDE RESERVE BRUT
    Χαρακτηρισμένος αμπελώνας premier cru, διακριτική
    μύτη, στόμα πλούσιο και πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής.

  • N. FEUILATE ROSE BRUT Διαφορετικά γευστικά
    χαρακτηριστικά. Φρούτα του δάσους κυριαρχούν σε ένα πραγματικά
    «λεπτό» κρασί.

  • 1977 R.D. DOLLINGER Ο οίκος συντηρεί
    το πιο πυκνό ύφος τόσο στις χρονολογημένες όσο και στην απλή εκδοχή
    (brut classic).
    Παλαιώστε την και αφήστε τη να συνοδεύσει ένα πλήρες γεύμα.

  • 1999 PHILIPPONNAT
    CLOD DES GOISSES
    Η πιο εξεζητημένη σαμπάνια.
    Ο συνδυασμός ενός οίκου με ιστορικό αρχείο ως το μακρινό 1522, ενός
    από τους πιο προικισμένους αμπελώνες της Καμπανίας και ο συνδυασμός
    pinot noir 70%
    chardonnay 30% κάνει το τελικό
    αποτέλεσμα πραγματικά μοναδικό.


ΑΦΡΩΔΕΙΣ ΟΙΝΟΙ – ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Top