ΣΕΙΡΗΝΙΑ ΔΕΙΠΝΑ

ANDREW DALBY

 

Σειρήνια δείπνα

Ιστορία της
διατροφής και της γαστρονομίας στην Ελλάδα

 

 

Απόδοση στα
Ελληνικά: ΕΛΕΝΑ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ

Εκδόσεις: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΚΡΗΤΗΣ

 

 

Τα Σειρήνια
Δείπνα αποτελούν την πρώτη πλήρη, ιστορία των τροφών και της
γαστρονομίας στην Ελλάδα.

Ο Andrew Dalby ακολουθεί τα
ίχνη της αδιάσπαστης συνέχειας της ελληνικής κουζίνας από τα
προϊστορικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Δίνει ιδιαίτερη προσοχή
στις τροφές που καταναλώνονταν στην Κλασσική, Ελληνιστική και την
Ρωμαϊκή περίοδο. Στη θέση που αυτές καταλάμβαναν στο
«μενού», καθώς και στις τοπικές σπεσιαλιτέ για τις οποίες
υπερηφανεύονταν οι διάφορες πόλεις. Στο βιβλίο αυτό θα βρούμε
επίσης μια καινούργια ανάλυση των «Δειπνοσοφιστών» του Αθηναίου,
που υπήρξε όχι μόνο σπουδαία πηγή πληροφοριών για την ελληνική
ιστορία και λογοτεχνία, αλλά και ένα κλασσικό έργο σε θέματα
γαστρονομίας.

Η ελληνική
διατροφή και γαστρονομία, αποτελούν μέρος του φόντου της ελληνικής
ιστορίας μιας ιστορίας που απαιτεί την προσοχή όλων, μιας ιστορίας
που ενδιαφέρονται για τις πηγές του δικούς τους πολιτισμού. Η
ελληνική γαστρονομία είναι άλλωστε ο άμεσος πρόγονος του πολύ
γνωστότερου διατροφικού πολιτισμού της Ρώμης. Συνεπώς, αποτελεί την
πηγή, την αρχή από την οποία κατάγονται πολλά στοιχεία της
σύγχρονης ευρωπαϊκής διατροφής και κουζίνας.

Ο συγγραφέας
στο βιβλίο αυτό διηγείται παράλληλα δύο διαφορετικές ιστορίες.
Αφενός έχει ως θέμα την ιστορία των τροφίμων που αποτελούσαν το
ελληνικό μενού, αφετέρου μελετά το πώς για πρώτη φορά στην Ευρώπη
ενσωματώθηκαν και με ελάχιστα προηγούμενο στον υπόλοιπο κόσμο,
αναπτύχθηκαν στο συγκεκριμένο και ιδιαίτερο περιβάλλον του Αιγαίου,
οι παραδόσεις της μαγειρικής και της γευσιγνωσίας.

Top