N. ΣΕΡΡΩΝ: ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Ο Νομός Σερρών παρά το γεγονός ότι στα όριά του νομού περιβάλλεται από βουνά, στο εσωτερικό του έχει τον περίφημο κάμπο των Σερρών που ποτίζεται από τα νερά του Στρυμώνα. Έτσι, τα εδάφη του είναι εύφορα και πλήθος προϊόντων καλλιεργείται εδώ. Στα βορειοδυτικά του κάμπου βρίσκεται η Κερκίνη, λίμνη τεχνητή που φτιάχτηκε για την αποτροπή των πλημμύρων του ποταμού.

Ιστορικά μνημεία, αξιοθέατα, Βυζαντινοί ναοί, μοναστήρια και κουμπέδες. Ανέγγιχτα χωριά, ανεξερεύνητα βουνά, φαράγγια, σπήλαια, ζεστά ιαματικά νερά και ένα χιονοδρομικό στην καρδιά του Λαϊλιά. Σε αυτό το τοπίο, τα κομμάτια του παζλ συνταιριάζουν για ένα θαυμαστό αποτέλεσμα.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ

Η πόλη των Σερρών, αποτελεί αφετηρία για την Παρυδάτια περιοχή της λίμνης Κερκίνης, πύλη εξόδου για τον Προμαχώνα, και τη Βουλγαρία. Αφετηρία για μικρές εκδρομές στον Στρυμώνα, τον Αλιστράτη, την Αμφίπολη, για επίσκεψη σε εκκλησίες και μοναστήρια. Με βάση την πόλη των Σερρών συνεχίστε την εξερεύνηση σε όλο το νομό Σερρών.

Το σπήλαιο της Αλιστράτης, ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της χώρας, συναρπάζει κάθε επισκέπτη με τον εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Εκεί βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Κυριακής, και το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη που αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο.

27χλμ. από την πόλη, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο του Λαϊλά, στην οροσειρά της Βροντούς. Μπορείτε να πάρετε μέρος σε κάποια πεζοπορία ή να κάνετε rafting και canoekayak στα αφρισμένα νερά του Στρυμώνα ανεβάζοντας την αδρεναλίνη σας.

23χλμ. από τις Σέρρες βρίσκεται το Σιδηρόκαστρο, μια συμπαθητική μικρή πόλη. Η ονομασία της προέρχεται από το Κάστρο με 8.000 κατοίκους που είχε κτιστεί εκεί, στην εποχή του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου. Το Κάστρο χτίστηκε τον 8οαι. και τον 14οαι. επεκτάθηκε ανατολικά. Σήμερα διατηρείται μόνο ένα μικρό μέρος των τειχών.

Αξίζει να επισκεφτείτε το Άγγιστρο, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Γνωστό για τα διάσημα Λουτρά του και ζήστε μια μοναδική εμπειρία. Πολλά καταλύματα, ταβέρνες και καφενεία έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα Λουτρά, καθώς ο Τουρισμός έχει αυξηθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Κοντά στο Άγγιστρο βρίσκεται και το Οχυρό Ρούπελ έχει μείνει στην ιστορία ως το μοναδικό οχυρό που δεν κατακτήθηκε ούτε παραδόθηκε στους Γερμανούς κατακτητές. Οι υπόγειες διακλαδώσεις του οχυρού έφταναν τα 6.000μ. αποτελώντας μια μικρή υπόγεια πολιτεία.

Επισκεφτείτε την Μονή Τιμίου Προδρόμου, 12χλμ. από την πόλη ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Μακεδονίας. Η μονή ιδρύθηκε περίπου το 1270 και αποτέλεσε ιστορικό μοναστικό κέντρο. Σήμερα στο γυναικείο ησυχαστήριο των 30 μονών, ζουν μοναχές. Θα δείτε το πανέμορφο Καλντερίμι, τον Πύργο, τα Κελιά, το Μουσείο, το Κατάριτο καθολικό, το λιοτρίβι. Ένα μοναστηριακό μουσείο βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης 7 αιώνων.

ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ: ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΣΠΑΝΙΑΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Η λίμνη Κερκίνη καλύπτει το βορειοδυτικό τμήμα του νομού Σερρών. Είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε το 1932. Περιλαμβάνεται στους πιο σημαντικούς υγρότοπους της Ελλάδας (Ramsar). Έχει ανακηρυχθεί περιοχή ειδικής προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας. Πάνω από 300 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα, ζουν εδώ πολλά εξίσου σπάνια είδη θηλαστικών έχουν καταγραφεί, ενώ πολλά είναι τα αμφίβια και τα ερπετά. Ερυδιοί, πάπιες, κορμοράνοι και φλαμίνγκο, πετούν πάνω από τη λίμνη.

Ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών της χώρας κατοικεί εδώ. Εκατοντάδες βουβάλια, σήμα κατατεθέν της λίμνης Κερκίνης, διασχίζουν με αργό και βαρύ βηματισμό τα ρηχά νερά. Τα μεγαλύτερα θηλαστικά βόσκουν αμέριμνα στην όχθη της λίμνης. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την παραγωγή του βουβαλίσιου γάλακτος, κρέατος αλλά και γλυκισμάτων και άλλων προϊόντων με γάλα από τα βουβάλια.

Κάντε το γύρω της λίμνης, αλλά γιατί όχι και μία βαρκάδα με πλάβα – το παραδοσιακό μέσο περιήγησης. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ενυδρείο της Βυρωνείας που φιλοξενεί διάφορα είδη ψαριών της λίμνης και του ποταμού Στρυμώνα.

Σήμερα, τόσο ο Στρυμώνας, όσο και η Κερκίνη αποτελούν πολύτιμους υγροτόπους με μεγάλο οικοτουριστικό, αλλά και οικολογικό ενδιαφέρον. Όταν επισκεφθείτε στο νομό Σερρών, θα βρείτε υποδομές και οργάνωση για πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία, η ορειβασία, η τοξοβολία και άλλες, ενώ παράλληλα θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς με αγροτουριστικό ενδιαφέρον.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 23210. Δήμος 83601, Νοσοκομείο 55700, Αστυνομία 90810, Τροχαία 24445, ΚΤΕΛ 22822, ΟΣΕ 59700, Ταξί 59100, Αρχαιολογικό Μουσείο 22257, Λαογραφικό Μουσείο 62528, Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλά 58784.

Top