ΣΕΡΡΕΣ

Ιστορικά μνημεία, αξιοθέατα, Βυζαντινοί ναοί, μοναστήρια και κουμπέδες. Ανέγγιχτα χωριά, ανεξερεύνητα βουνά, φαράγγια, σπήλαια, ζεστά ιαματικά νερά και ένα χιονοδρομικό στην καρδιά του Λαϊλιά. Σε αυτό το τοπίο, τα κομμάτια του παζλ συνταιριάζουν για ένα θαυμαστό αποτέλεσμα.

Ο Νομός Σερρών παρά το γεγονός ότι στα όριά του νομού περιβάλλεται από βουνά, στο εσωτερικό του έχει τον περίφημο κάμπο των Σερρών που ποτίζεται από τα νερά του Στρυμώνα. Έτσι, τα εδάφη του είναι εύφορα και πλήθος προϊόντων καλλιεργείται εδώ. Στα βορειοδυτικά του κάμπου βρίσκεται η Κερκίνη, λίμνη τεχνητή που φτιάχτηκε για την αποτροπή των πλημμύρων του ποταμού.

Σήμερα, τόσο ο Στρυμώνας, όσο και η Κερκίνη αποτελούν πολύτιμους υγροτόπους με μεγάλο οικοτουριστικό, αλλά και οικολογικό ενδιαφέρον. Όταν επισκεφθείτε στο νομό Σερρών, θα βρείτε υποδομές και οργάνωση για πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία, η ορειβασία, η τοξοβολία και άλλες, ενώ παράλληλα θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς με αγροτουριστικό ενδιαφέρον.

ΤΑΣ ΣΕΡΡΑΣ: Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ – ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ & ΤΟΥ ΑΚΑΝΕ

Η πόλη των Σερρών, πρωτεύουσα του νομού είναι το εμπορικό, γεωγραφικό και οικονομικό κέντρο. Είναι μία σύγχρονη πόλη που συγκεντρώνει πολλά σημαντικά αξιοθέατα.

Οι Σέρρες κατοικούνται από τα προϊστορικά χρόνια. Ο μύθος τις θέλει να είναι αγαπημένος τόπος του Διονύσου, θρακικού θεού. Οι πρώτοι της κάτοικοι, άλλωστε, ήταν Θράκες. Σήμερα η πόλη έχει περίπου 80.000 κατοίκους και αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Μακεδονίας. Στο βόρειο μέρος της δεσπόζει ο λόφος του Κουλά και το κάστρο του από το οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει την υπέροχη θέα, ενώ στο νότιο τμήμα της πόλης βρίσκεται η κοιλάδα την οποία διαπλέει ο Στρυμώνας.

Η πρωτεύουσα της μπουγάτσας και του ακανέ, έχει πολύ κίνηση και ζωντάνια. 14.000 φοιτητές ζουν και σπουδάζουν εδώ. Όμορφες πλατείες με πάρα πολλά καφέ. Στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Ελευθερίου, θα δείτε το Μπεζεστένι. Οθωμανικά μνημεία δίπλα σε Χριστιανικούς ναούς και τζαμιά συνυπάρχουν. Στην Τουρκοκρατία, αποτελούσε την κεντρική αγορά υφασμάτων της πόλης και έχει χτιστεί κατά τα πρότυπα των βυζαντινών αγορών.

Περπατώντας στην πόλη θα δείτε πολλά διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια. Από τα βυζαντινά μνημεία της πόλης, αυτό που ξεχωρίζει είναι η Ακρόπολη, γνωστή ως Κουλάς που βρίσκεται στη βόρεια άκρη της κτισμένη το 1350μ.Χ. Προσφέρει πανοραμική άποψη στην πόλη. Από τα πιο ωραία σημεία που αξίζει να πάτε είναι η Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, που αναπτύσσεται κατά μήκος της οδού Εξοχών στην ανατολική πλευρά της πόλης. Ένας καταπράσινος τόπος τον οποίο επισκέπτονται πολλοί κάτοικοι για περπάτημα και άθληση. Το καλοκαίρι εδώ επικρατεί το αδιαχώρητο. Καφετέριες και μπαράκια αποτελούν σημείο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες.

Το Αρχαιολογικό μουσείο Σερρών στεγάζεται από το 1970 στο Μπεζεστένι, κλειστή στεγασμένη αγορά του β΄ μισού του 15ουαι., που βρίσκεται στο σημερινό κέντρο της πόλης. Χτίστηκε κατά το πρότυπο των βυζαντινών αγορών και το όνομά του σημαίνει αγορά υφασμάτων. Σήμερα στην Ελλάδα σώζονται δύο μόνο Μπεζεστένια, της Θεσσαλονίκης κι αυτό των Σερρών. Εκτίθενται ευρήματα από τη Μέση και Ύστερη Νεολιθική εποχή. Πρώιμη και Ύστερη εποχή του Χαλκού (αγγεία, πήλινα ειδώλια), από τον 4οαι. έως και τον 6ο-7οαι. π.Χ., τους ρωμαϊκούς χρόνους, την ελληνιστική και την βυζαντινή εποχή.

Στο Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων στις Σέρρες παρουσιάζεται σημειολογικά η τελευταία φάση της νομαδικής ζωής των Σαρακατσάνων, αυτού του ελληνικού πληθυσμού με τα ιδιότυπα έθιμα και την ξεχωριστή τέχνη. Το μουσείο αποτελεί θεματοφύλακα των παραδόσεων των Σαρακατσάνων, που άφησε τα σημάδια του σε ολόκληρη σχεδόν την Ηπειρωτική Ελλάδα.

ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, ο αρχαιολογικός χώρο της Αμφίπολης, που καταλαμβάνει μεγάλη έκταση. Μπορείτε να δείτε μέρος της οχύρωσης της πόλης αλλά και της ακρόπολης, την ξύλινη γέφυρα που αποτελεί μοναδικό εύρημα στον ελλαδικό χώρο και αναφέρεται στις εξιστορήσεις του Θουκυδίδη. Το Γυμνάσιο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια κτίρια τα οποία έχουν μέχρι τώρα ανασκαφεί, αλλά και τους μακεδονικούς τάφους που βρίσκονται λίγο πιο πέρα. Εξαιρετικής σημασίας και αισθητικής εύρημα είναι και ο λέων της Αμφίπολης που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Στρυμώνα, Το γλυπτό αναστηλώθηκε ακριβώς στη θέση όπου βρέθηκε. Τα ευρήματα εκτίθενται στα αρχαιολογικά μουσεία Αμφίπολης και Καβάλας.

 

Top