ΣΟΦΡΙΤΟ – ΚΕΡΚΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ
  

  • 1 κιλό μοσχάρι κιλότο ή νουά κομμένο σε φέτες
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 150 ml λευκό κρασί ή ξίδι
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • 1 κ.σ. πιπέρι
  • χυμό από 1 λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζητάτε από τον κρεοπώλη να κόψει το κρέας σε λεπτές φέτες 5-7εκ.
και να τις χτυπήσει για να λεπτύνουν και να πλατύνουν. Πλένετε και
στεγνώνετε το κρέας σε απορροφητικό χαρτί. Αλατοπιπερώνετε και
περνάτε τις φέτες του κρέατος από το αλεύρι. Τις τινάζετε ελαφρά
για να φύγει η περίσσεια του αλευριού. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε 3-4
κ.σ. ελαιόλαδο, το αφήνετε να ζεσταθεί καλά και τηγανίζετε τις
φέτες του μοσχαριού 2΄-4΄, την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Ρίχνετε σε μία κατσαρόλα 50ml ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε μέτρια
φωτιά. Ρίχνετε το σκόρδο με το μαϊντανό και σοτάρετε για 1΄-2΄
ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους
και να γυαλίσουν προσέχοντας να μην πάρει χρώμα το σκόρδο και
πικρίσει. Όταν σοταριστούν το σκόρδο με το μαϊντανό, αφήνετε μια
κουταλιά στην κατσαρόλα και αφαιρείτε το υπόλοιπο μείγμα. Βάζετε
μία στρώση από τις φέτες μοσχαριού επάνω στο μείγμα
σκόρδου-μαϊντανού που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Ραντίζετε με 1-2
κ.σ. κρασί και πασπαλίζετε με 1 κουταλιά από το σοταρισμένο μείγμα
σκόρδου-μαϊντανού. Συνεχίζετε με άλλη μία στρώση κρέατος, ράντισμα
με κρασί και πασπάλισμα με μείγμα. Συνεχίζετε με διαδοχικές
στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνετε χλιαρό νερό, τόσο
ώστε να καλύψει σχεδόν τα υλικά, ανακινείτε την κατσαρόλα και
αφήνετε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε την φωτιά, σκεπάζετε με
καπάκι την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγομαγειρευτεί για 40΄-60΄
μέχρι να μαλακώσει το κρέας πολύ καλά και να δέσει η σάλτσα. Στο
τέλος ρίχνετε το χυμό λεμονιού και ανακινείτε την κατσαρόλα να
απλωθεί ο χυμός ομοιόμορφα.

ΣΗΜ.: Το σοφρίτο δεν θέλει ανακάτεμα. Για
να γίνει τραγανό πρέπει να αλευρωθεί το κρέας λίγο πριν το βάλετε
στο τηγάνι.
Παραδοσιακά το σοφρίτο συνοδεύεται με
πουρέ πατάτα ή πατάτες τηγανιτές.

Top