ΣΠΙΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ

Το αρωματικό ελαιόλαδο που θα φτιάξετε στο σπίτι
γίνε­ται εύκολα. Ο πιο απλός τρόπος είναι να το αρωματίσετε μόνο με
ένα μπαχαρικό ή ένα βότανο ή ένα λαχανικό (πιπε­ριά, σκόρδο,
μανιτάρια, φλούδες ή καρπούς εσπεριδοειδών, κ.λ.π.). Ο συνδυασμός
όμως περισ­σότερων υλικών δίνει ευφάνταστες γεύσεις.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ: Πώς θα φτιάξετε
αρωματικά ελαιόλαδα

Τα δικά σας
λάδια, με τα οποία θα αρωματίσετε σαλάτες, θα μαρινάρετε κρέατα και
θα νοστιμήσετε ψητά λαχανικά

 Διαλέγετε ελαιόλαδο καλής
ποιότητας (δηλαδή χαμηλής ο­ξύτητας) αλλά με επίπεδη γεύση και
χαμηλούς αρωματικούς τόνους. Ιδανικά για την περίπτωση είναι τα
εξαιρετικά παρ­θένα της Μυτιλήνης.

  • Τα μπαχαρικά πρέπει να είναι φρέσκα, τα βότανα πολύ καθαρά και
    φρεσκοαποξηραμένα, ώστε να διατηρούν όλο το άρωμα τους.
  • Χρησιμοποιείτε μπουκάλια ή μικρά γυάλινα βάζα,  που τα
    έχετε αποστειρώσει με βρασμό και τα έχετε στεγνώσει καλά. Τα
    αρωματικά φυ­τά, αφού τα πλύνετε ελαφρώς με νερό, τα κρεμάτε
    ανάπο­δα για να στεγνώσουν ή τα σκουπίζετε απαλά με ένα βαμ­βακερό
    ύφασμα.
  • Μόλις παρασκευάσετε το αρωματικό ελαιόλαδο, το κλείνετε
    ερμητικά και το φυλάτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Ποτέ στον
    ήλιο. Είναι έτοιμο μετά από δύο, τουλάχι­στον, εβδομάδες.
  • Εάν θέλετε ηπιότερη γεύση και άρωμα, βγάζετε (μετά τις 2
    εβδομάδες) τα αρωματικά που χρησιμοποιήσατε και μεταγγίζετε το
    ελαιόλαδο σε καθαρό μπουκάλι, φιλτράρο­ντάς το μέσα από τουλπάνι ή
    γάζα ή ένα φίλτρο καφέ.
  • Επίσης, όταν καταναλώσετε κάποια ποσότητα κι αρχίζει να
    ξεπροβάλλει έξω από την επιφάνεια του λαδιού το αρω­ματικό φυτό,
    καλό είναι να το αφαιρέσετε γιατί είναι εύκολο να χαλάσει και το
    φυτό αλ­λά και το ελαιόλαδο.
  • Ένας γρήγορος τρόπος για να αρωματίσετε άμεσα το λά­δι: Σε ένα
    κατσαρολάκι ζεσταίνετε (50°-60°C, χωρίς να κάψει) ένα μέρος του
    ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσετε μαζί με τα φρέσκα αρωματικά που
    επιλέξατε. Το αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια το φιλτράρετε με
    τουλπάνι ή γά­ζα και το ρίχνετε στην υπόλοιπη ποσότητα του
    μπουκαλι­ού και βάζετε επιπλέον ένα κλαδάκι αρωματικό φυτό.
    Κλείνετε το μπουκάλι ερμητικά.
Top