ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ: ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΖΑ

 

Τουρσιά, σάλτσες και μεζέδες, διατηρημένα μέσα σε
αποστειρωμένα βάζα γεμάτα γεύσεις και αρώματα της φύσης εκπλήξεις
για κάθε στιγμή.

Τα τουρσιά παρασκευάζονται με φρέσκα λαχανικά όταν είναι
στην εποχή τους. 
Για να γίνουν χρειάζονται
φρέσκα προϊόντα, προετοιμασία και σωστή συντήρηση.

 

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Το ξίδι, το αλάτι και η ζάχαρη είναι τα υλικά που χρειάζονται
για να συντηρηθούν τα τρόφιμα. Γι’αυτό σκεπάζετε έναν πελτέ
ντομάτας, μη μια σάλτσα με ένα παχύ στρώμα ελαιόλαδου. Είναι
απαραίτητο να αποστειρώσετε βάζα και μπουκάλια. Για να διατηρηθούν
οι σπιτικές σάλτσες, τα τουρσιά, τα αρωματικά ελαιόλαδα και ξίδια,
ακόμα και τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες, ό,τι δηλαδή
θέλετε να κρατήσετε αρκετό καιρό στα ντουλάπια σας.

Η αποστείρωση τα διατηρεί αναλλοίωτα. Ο πιο απλός τρόπος είναι
να τα βάλετε, πλυμένα και σκουπισμένα, μαζί με τα γυάλινα ή τα
μεταλλικά καπάκια τους στον φούρνο για 15΄ στους
100οC.

Μπορείτε να τα βάλετε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για
10΄. Γεμίζετε τα αποστειρωμένα βάζα με το γλυκό ή τη σάλτσα όσο
είναι ζεστά, τα βιδώνετε τα αφήνετε να κρυώσουν ανάποδα, πριν τα
αποθηκεύσετε.

Τα ανοξείδωτα σκεύη είναι τα καταλληλότερα για να βράσετε ξίδι,
λεμόνι ή να ετοιμάσετε μαρινάδες.

Διαλέγετε γυάλινα βάζα με φαρδύ στόμιο για να αποθηκεύσετε
τουρσιά, γλυκόξινες μαρμελάδες, πηχτές σάλτσες και πελτέδες.
κατάλληλα είναι τα βάζα με λάστιχο στο καπάκι. (Τα λάστιχα θέλουν
κάθε τόσο ανανέωση).

Αν το καπάκι είναι μεταλλικό, φροντίστε να μην έχει χτυπήματα και
σκουριές. Βάζετε ετικέτες στα βάζα στις οποίες θα γράψετε το είδος
καθώς και την ημερομηνία παρασκευής του.

Top