ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ

Συνήθως χρησιμοποιούμε την παγωτομηχανή για να
φτιάξουμε παγωτό. Ελαττώνει τον χρόνο παρασκευής και βοηθά να
παγώσει ομοιόμορφα χωρίς να αποκτήσει κρυστάλλους.Αν δεν έχετε
παγωτομηχανή δύο είναι οι καλύτεροι τρόποι:

ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΑΓΑΚΙΑ

Θα χρειαστείτε ένα πολύ μεγάλο μπολ, ένα μι­κρότερο μπολ,
παγάκια, περίπου 200γρ. χοντρό αλάτι (που λιώνει με τον πάγο, όμως
διατηρεί για πολλή ώρα χαμηλή τη θερμοκρασία) και ένα μίξερ χειρός.
Γεμίζετε μέχρι τη μέση το μεγάλο μπολ με παγάκια, προσθέτετε το
αλάτι και ανακατεύ­ετε. Ακουμπάτε το μικρότερο μπολ πάνω στα
παγάκια. Το σπρώχνετε προς τα μέσα ώστε να καλυφθούν σχε­δόν
ολοκληρωτικά τα τοιχώματά του από τα παγάκια. Μεταφέρετε την κρεμ
ανγκλέζ στο μικρότερο μπολ. Με το μίξερ χειρός τη χτυπάτε για 10΄.
Καλύπτετε το μείγμα με μεμβράνη και βάζετε τα δύο μπολ (όπως είναι,
με τα παγάκια), στην κατάψυξη, για 45΄. Χτυπάτε και  πάλι με
μίξερ χειρός για 5΄. Το μείγμα θα έχει την υφή παγωτού μηχανής.
Αποσύρετε το μικρό μπολ από τα παγάκια και καλύπτετε με μεμβράνη
έτσι ώστε να εφάπτεται με την επιφάνεια του μείγματος. Αφήνετε στην
κατάψυξη για 2 ώρες ακόμη (ή όλο το βράδυ).

ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΑΝΑ ΜΙΣΑΩΡΟ

Αδειάζετε την κρεμ ανγκλέζ σε ένα μεταλλικό μπολ, το οποίο
έχετε  βάλει από πριν στην κατάψυξη, ώστε να είναι καλά
παγωμένο. Σκεπάζετε  και τοποθετείτε στην κα­τάψυξη. Μετά από
μισή ώρα, όταν το παγωτό έχει αρχίσει να παγώνει, το βγάζετε και το
ανακατεύ­ετε με μια κουτάλα. Μαζεύετε το μείγμα από τα τοιχώματα
του μπολ και σπάτε τους παγοκρυστάλλους. Επιμένετε πολύ στους
παγοκρυστάλλους, φροντίζοντας να τους σπάτε εντελώς. Έπειτα, το
σκεπάζετε και το ξαναβά­ζετε στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνετε τη
δια­δικασία 5-6 φορές ανά 30΄, ώστε το παγωτό να παγώσει ομοιόμορφα
και να σπάνε οι κρύσταλ­λοι. Ο χρόνος αναμονής για το παγωτό χωρίς
παγωτομηχανή είναι μεγαλύτερος, αφού η διαδικασία αυτή θα σας πάρει
γύρω στις 2½-3 ώρες.

Top