ΣΥΚΟΜΑΪΔΕΣ – ΚΕΡΚΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά σύκα
  • 2-3 κιλά σταφύλια
  • 6 κ.σ. ούζο
  • 6 κ.σ. λικέρ
  • 2 κ.σ. πιπέρι μαύρο τριμμένο
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο
  • ½ κ.γ. κανέλα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε και αφαιρείτε την κορυφή του σύκου, το μικρό σκληρό
κοτσάνι. Κόβετε με το μαχαίρι το σύκο στα τέσσερα, χωρίς να το
χωρίσετε (κάνοντας ένα νοητό σταυρό). Ανοίγετε το σύκο με τα
δάχτυλά σας πάνω σε επίπεδη επιφάνεια, ώστε να ανοίξει καλά. Βάζετε
τα σύκα σε ένα μεγάλο ταψί με σχάρα και τα αφήνετε στον ήλιο να
στεγνώσουν σε καθαρό και ασφαλές μέρος, σκεπασμένα με τούλι ή
τουλπάνι για μερικές ημέρες (8-10). Τα βράδια τα παίρνετε για να
μην τραβήξουν υγρασία. Όταν ξεραθούν τα κόβετε με μαχαίρι ή ψαλίδι
σε πολύ μικρά κομμάτια (ζαράκια) και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ
Στύβετε τα σταφύλια με τα χέρια σας και παίρνετε τους χυμούς.
Ρίχνετε στο μπολ με τα σύκα όλα τα υλικά και σιγά-σιγά χυμό από τα
σταφύλια. Ζυμώνετε το μείγμα με τα χέρια σας. Δεν πρέπει να είναι
αραιό το μείγμα, όπως σχεδόν οι κεφτέδες και τα μπιφτέκια. Αφήνετε
το μείγμα για μια νύχτα να τραβήξει καλά τα υγρά και την επόμενη
ημέρα πλάθετε τις συκομαΐδες σε σχήμα και μέγεθος μπιφτεκιού,
πλακουτσωτά. Τα τυλίγετε σε φύλλα συκιάς και τα δένετε με σπάγγο.
Τα ψήνετε για λίγο στο φούρνο. Όταν σερβίρετε τη συκομαΐδα πετάτε
τα φύλλα και την κόβετε σε μικρά κομμάτια.

ΣΗΜ.: Παραδοσιακή συνταγή της Κέρκυρας.
Παραδοσιακά η συκομαΐδα σερβίρεται την Πρωτοχρονιά, τα
Χριστούγεννα, των Φώτων και του Αγίου Σπυρίδωνος το πρωί μετά την
Εκκλησία. Αρωματική και θρεπτική συνοδεύει το τσίπουρο και άλλα
αλκοολούχα ποτά και κρασιά, αλλά ταιριάζει και σχεδόν με όλα τα
τυριά. Άλλη μια συνταγή με πολλές εκδοχές και παραλλαγές. Κάποιοι
τις φτιάχνουν με μούστο αλλά και με πετιμέζι, ενώ συχνά αλλάζουν
και οι αναλογίες στα μπαχαρικά.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΟ 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΙΝΟΥΜΙΝΤΟ

ΣΟΦΡΙΤΟ

Top