ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΓΩΤΩΝ

ΣΟΣ ΚΡΥΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Τεμαχίζετε 200γρ. κουβερτούρα 50%-55% κακάο σε μικρά κομμάτια
και τη βάζετε σε ένα μπολ. Ζεσταίνετε 200 ml γάλα (φρέσκο, πλήρες)
και μόλις πάρει βράση, το αδειάζετε πάνω από την κουβερτούρα.
Ανακατεύετε μέχρι να λειώσει και να γίνει ένα λείο., ομοιογενές
μείγμα. Αφήνετε τη σος να κρυώσει και να πήξει ελαφρά για 2-3 ώρες
πριν σερβίρετε. Αν σφίξει πολύ, τη ζεσταίνετε ελαφρά σε μπεν μαρί ή
στο φούρνο μικροκυμάτων. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.

ΣΟΣ ΡΕΥΣΤΗΣ
ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

Βράζετε 100ml νερό στο μπρί­κι. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα
ρίχνετε 200γρ. ζάχαρη, 50ml νερό και 1κ.γ. γλυκόζη και βάζετε στη
φωτιά. Αφήνετε να βράσουν χωρίς να ανακατεύετε, έως ότου γίνουν
σκούρα καρα­μέλα. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αμέσως ρίχνετε
σιγά-σιγά το ζεστό νερό, με προσοχή για να μην καείτε. Αφήνετε τη
σος να ηρε­μήσει, ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει. Διατηρείται
στο ψυγείο για 1 μήνα.

ΣΟΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ

Βουτάτε 2 ώριμα ροδάκινα σε καυτό νερό για 15-20 δευτερόλεπτα
ώστε να μπορεί να βγει εύκολα η φλούδα τους. Τα ξεφλουδίζετε, τα
κόβετε στη μέση και αφαιρείτε το κουκούτσι τους. Τα βάζετε σε μία
κατσαρόλα, προσθέτετε 400ml νερό, 150γρ. ζάχαρη, το χυμό από 1
λεμόνι και 1 ξυλάκι κανέλας και τα βράζετε για 20΄ σε μέτρια φωτιά.
τα αφήνετε να κρυώσουν, αφαιρείτε το ξυλάκι κανέλας και τα
πολτοποιείτε μαζί με το σιρόπι τους στο μπλέντερ.

ΣΗΜ.: Η σος με την οποία σερβίρεται το
παγωτό είναι τόσο σημαντική όσο το ίδιο το παγωτό. Υπάρχουν,
μάλιστα μερικές σος που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με μια συγκεκριμένη
γεύση παγωτού, όπως το καϊμάκι με τη σος βύσσινο, ενώ μερικές άλλες
ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα (π.χ. σος σοκολάτας).

 

ΣΟΣ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟΥ ή ΦΡΑΟΥΛΑΣ

Πολτοποιείτε στον κάδο του μπλέ­ντερ 500γρ. βατόμουρα ή
φραμπουάζ ή φράουλες (φρέσκα ή κατεψυγμένα) με 50γρ. ζάχαρη, βάζετε
τον πολτό σε μια κατσαρόλα και τον βράζετε για 3΄. Απο­σύρετε από
τη φωτιά και, αν έχετε χρησιμοποιήσει βατόμουρα, σουρώνετε τη σος.
Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.

ΣΟΣ GRAND
MARNIER

Βάζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και ρίχνετε σε μικρές
δόσεις 55γρ. ζάχαρη. Περιμένετε να καραμελώνει κάθε δόση, πριν
ρί­ξετε την επόμενη. Μόλις έχει γίνει όλη η ζάχαρη καραμέλα με
ξανθό χρώμα, προσθέτετε 600ml χλια­ρό χυμό πορτοκαλιού και βράζετε
σε μέτρια φωτιά έως ότου η πο­σότητα μείνει η μισή. Κατεβάζετε από
τη φωτιά και ρίχνετε 30γρ. Grand Marnier. Αφήνετε τη σος να
κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.

ΣΟΣ ΑΠΟ ΜΠΑΝΑΝΕΣ και
ΡΟΥΜΙ

Σε μια κατσαρόλα βάζετε 125γρ. λευκή ζάχαρη, 120ml νερό, 90γρ.
καστανή ζάχαρη, 1κ.σ. χυμό λεμονιού, 1 ψιλοκομμένη μπανάνα και 20ml
κονιάκ. Βράζετε με το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά (από την
ώρα που αρχίζει ο βρασμός). Αποσύρετε από τη φω­τιά και προσθέτετε
20γρ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι. Αφήνετε τη σος να κρυώσει. Διατηρείται
στο ψυγείο για 4 ημέρες.

ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΒΥΣΣΙΝΑ

Πλένετε και καθαρίζετε από το κουκούτσι 1.200γρ. βύσσινα. Το
καθαρό βάρος πρέπει να είναι 1 κιλό. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα
500γρ. ζάχαρη με 200 ml νερό, ανακατεύετε και τη βάζετε σε μέτρια
φωτιά. Βράζετε, χωρίς να ανακατέψετε ξανά, μέχρι το σι­ρόπι να
φτάσει στους 144°C. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, ένα κόλπο είναι να
γεμίσετε ένα ποτήρι με κρύο νερό και να ρίξετε μέσα λίγο από το
σιρόπι, αφού βράσει καλά. Το μαζεύετε με το χέρι και δοκιμάζετε να
το τραβήξετε με τα δάχτυλα μας. Θα πρέπει να σχηματίζεται μια
διάφανη, σκληρή μεμβράνη, που να ξεκολλάει από τα δάχτυλα και να
σπάει εύκολα. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε σε άλλο κατσαρολάκι 100ml
γλυκό κόκ­κινο κρασί με 2 καρφάκια γαρί­φαλο, ίσα να ζεσταθεί.
Ρίχνετε τα βύσσινα στο σιρόπι και προσθέ­τετε το ζεστό κρασί.
Αφήνετε για 5΄  ακόμη στη φωτιά. Δια­τηρείται στο ψυγείο για
μερικές εβδομάδες.

ΣΟΣ ΑΠΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
ΚΡΑΣΙ

Σε μια κατσαρόλα βάζετε 400γρ. κόκκινο ξηρό κρασί, 200γρ.
ζάχαρη, 2 ξυλάκια κανέλας και 4 γαρίφαλα και την τοποθετείτε στη
φωτιά. Σιγοβράζετε για 10΄. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να
κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.

ΣΟΣ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Ψιλοκόβετε 120γρ. λευκής σοκολάτας και τη βάζετε σε ένα μπολ.
Βάζετε στη φωτιά 140ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) και 60ml γάλα
φρέσκο, πλήρες. Λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα το κατεβάζετε από
τη φωτιά, το ρίχνετε στη σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.
Αφήνετε να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.

Top