ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Η πρώτη σας επαφή, η πέτρινη επιγραφή που αναγράφει: «Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου». Σε ανάμνηση της 10ης Απριλίου του 1826, βρίσκεται δίπλα στην είσοδο της πόλης απέναντι από τον Κήπο των Ηρώων.

«Καλωσόρισες στο Μεσολόγγι»

Περνώντας την Πύλη εντοπίζετε αμέσως τον Κήπο των Ηρώων. Σε κάθε σημείο του αναβιώνετε μνήμες από την Ηρωική έξοδο. Ιδιαίτερα όταν αντικρίζετε τον Τύμβο με τα οστά των πεσόντων, το μνημείο των Φιλελλήνων, τον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη, το μνημείο του Λόρδου Βύρωνα και προτομές Οπλαρχηγών. Τόπος γαλήνης και περισυλλογής που σας προκαλούν δέος και περηφάνια.

Η Κυριακή των Βαίων, έχει οριστεί ημέρα εθνικού εορτασμού. Το Μεσολόγγι ανακηρύχθηκε Ιερά Πόλη με νομοθετικό διάταγμα το 1937.

Συνεχίζετε την περιηγήσή σας προς το Κέντρο της πόλης ανάμεσα σε πλακόστρωτα δρομάκια, καινούργια κτίρια και παλιά δίπατα αρχοντικά (1870-1910) με κεραμοσκεπές και σιδερένια μικρά μπαλκόνια σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, εκατέρωθεν του δρόμου.

Η κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη με το παλιό δημαρχείο, όπου φιλοξενείται το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης. Πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων που τίμησαν και δόξασαν τον αγώνα του Μεσολογγίου. Αντίγραφα του Ντελακρουά, του Lensac η Μεσολογγίτισσα. Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι. Εκθέτονται προσωπογραφίες οπλαρχηγών, μετάλλια, όπλα και οι προτομές των πέντε πρωθυπουργών του Μεσολογγίου στολίζουν τον χώρο.

Στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνος κυριαρχεί ο μητροπολιτικός ναός Αγίου Σπυρίδωνα πολιούχου της πόλης. Ανάγεται στο 1837 και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις εορτές της Εξόδου.

Πολύ κοντά στην πλατεία θα συναντήσετε την οικία του Κωστή Παλαμά. Έχει μετατραπεί σε μουσείο με προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες και ποιητικές συλλογές του Εθνικού μας ποιητή.

Απέναντί του το αρχοντικό της οικογένειας Τρικούπη μουσειακός χώρος, με έγγραφα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα του Πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη. Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Μοσχανδρέου με έργα Χαρακτικής, Ζωγραφικής, Γλυπτικής, καλλιτεχνών του 20οαι. Η Βάλφειος βιβλιοθήκη και η Διέξοδος το Κέντρο Λόγου και Τέχνης, χώρος Πολιτισμού.

«Κύτταρο ζωής», οι φοιτητές της, με την ζωηρή παρουσία τους, δίνουν πνοή στην πόλη και έντονο παρόν στους πεζόδρομους Ραζήκωτσικα, Ντολμά και Μεταξά είναι γεμάτοι καφέ και μπαράκια με μουσική. Μεζεδοπωλεία με γεύσεις και αρώματα από τους θησαυρούς της Λιμνοθάλασσας. Χέλια, τσιπούρες, οστρακοειδή και το περίφημο αυγοτάραχο. Σερβιρισμένα σε γευστικές παραλλαγές συνοδευόμενα πάντα με ούζο.

Μετά από όλα αυτά. Η μαγεία … των πέντε χιλιομέτρων, ο δρόμος εν μέσω γαλήνιων νερών για Τουρλίδα, Σουρεαλιστικό τοπίο, γοητευτικός κόσμος, πάνω στον Φυσικό Καμβά ενός πλούσιου και ζωντανού υγροβιότοπου, από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου.

Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου τόπος σπάνιας ομορφιάς.

Πινελιές του, οι πελάδες (ξύλινα σπίτια) που στηρίζονται σε πασσάλους πάνω από την επιφάνεια του νερού, τα ιβάρια, οι πασσαλόπηκτοι φραγμοί από διχτυωτά πλέγματα, οι γαΐτες παραδοσιακές βάρκες, οι ψαράδες, οι ερώδιοι. Οι ασημόλευκοι σιωπηλοί γίγαντες από το αλάτι που συγκεντρώνεται στις αλυκές. Όταν ο ήλιος αρχίζει να πέφτει απλώνοντας το χρυσαφένιο του σεντόνι στη Λιμνοθάλασσα και ένα κόκκινο χρώμα βάφει τον ουρανό, όλο ηρεμούν, όλα γαληνεύουν, όλα σταματούν για 1΄-2΄, μέχρι να δύσει, να χαθεί, και να κλέψει το χρώμα της γης. Είναι ο παράδεισός σου των 2΄ και σου είναι αρκετός για να τον διανύσεις.

Δύο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία και τρεις αρχαιολογικοί χώροι σε βγάζουν έξω από την πόλη. Μονή Αγίου Συμεών βρίσκεται στην περιοχή του Ζυγού με το ιδιαίτερα γνωστό πανηγύρι του, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Το ξωκλήσι Παναγίας της Φοίνικας, βρίσκεται στο δρόμο προς το Αιτωλικό, χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στη Λιμνοθάλασσα και οι τρεις πόλεις Αλίκυρνα, Καλυδώνα, Πλευρώνα.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ  – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 26310. Δήμος Μεσολογγίου 55120, Νοσοκομείο Μεσολογγίου 57100, Αστυνομία Μεσολογγίου 55715, Λιμεναρχείο Μεσολογγίου 51121, Λιμεναρχείο Αντιρρίου 26340 31296, Λιμεναρχείο Ρίου 2610 991203, Κτέλ Μεσολογγίου 226310 22371.

Top