ΤΑΡΑΜΑΣ: ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

Το Παραδοσιακό, πεντανόστιμο έδεσμα,είναι  συνυφασμένο με
τη Σαρακοστή και την Καθαρά Δευτέρα. Σήμερα βρίσκετε στα τραπέζια
μας ανεξαρτήτως νηστείας. Το «χαβιάρι του φτωχού» όπως το
αποκαλούν, μια και ο ταραμάς δεν είναι τίποτε άλλο από αυγά ψαριού,
όπως ακριβώς και το χαβιάρι.

Ο ταραμάς προερχόταν αποκλειστικά από αυγά κυπρίνου και γκρίζου
κέφαλου. Σήμερα ο ταραμάς προέρχεται κυρίως από μπακαλιάρους.
Εκείνο όμως, που έχει αλλάξει ριζικά στην ιστορία του ταραμά δεν
είναι το ψάρι από το οποίο προέρχεται, αλλά η διαδικασία
επεξεργασίας του.

Στην αγορά θα βρείτε δύο είδη: τον λευκό – υπόλευκο – ταραμά
χωρίς πρόσθετα, και τον κόκκινο σε αποχρώσεις που καλύπτουν όλη την
γκάμα του ροζ – κεραμιδιού, στον οποίο έχουν προστεθεί
χρωστικές.

Η προσθήκη χρώματος στον ταραμά έγινε για να κάνει πιο αποδεκτό
το προϊόν. και η κατανάλωση του ταραμά ανέβηκε κατακόρυφα!

Πλούσια σε θερμίδες, περίπου 400 στα 100γρ., αλλά και σε μέταλλα
και ιχνοστοιχεία (νάτριο, κάλλιο, φώσφορο, χρώμιο, μαγνήσιο,
ασβέστιο), περιέχει λίγες πρωτεΐνες, περισσότερους υδατάνθρακες και
βέβαια αρκετά  λιπαρά.

Η Παρασκευή της ταραμοσαλάτας διαφέρει από τόπο σε τόπο, ακόμα και
από νοικοκυρά σε νοικοκυρά, τα βασικά συστατικά όμως είναι ταραμάς,
λάδι και λεμόνι. Κρεμμύδι, ψωμί, αμύγδαλα, σκόρδο, ξίδι, μαϊντανό,
είναι μερικά μόνο από τα …συστατικά.

Top