Τζίντζερ

Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα, καλλιεργείται για την
αρωματική του ρίζα, το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα, η οποία έχει
γλυκό, πικάντικο άρωμα εμπλουτισμένο με λεμονάτη
φρεσκάδα.

Αυτή η παράξενη πιπεράτη ρίζα, το τζίντζερ, διατίθεται
σε διάφορες μορφές. Φρέσκο ή αποξηραμένο, ολόκληρο ή σε σκόνη,
ζαχαρωμένο (μαγειρεμένο μέσα στη ζάχαρη) ή απλώς βουτηγμένο σε
σιρόπι ή ακόμα και τουρσί. Το τζίντζερ έχει φανατικούς οπαδούς. Η
ιδιαίτερη, πικάντικη, φλογερή γεύση του, πηγή ενέργειας και
ζωντάνιας, σε κάνει να το λατρεύεις.

Στην Ελληνική αγορά το συναντάμε κυρίως φρέσκο και αποξηραμένο.
Προέλευση: Ινδία, Κίνα, Ινδονησία, Νεπάλ, Μπαγκλαντές, Ταϊλάνδη,
Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα, Ιαπωνία και Νιγηρία.

Είναι ένα από τα αρχαιότερα μπαχαρικά της Ανατολής.Στην αρχαία
Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ρόδο ένας φούρναρης δημιούργησε το
πρώτο ψωμί με τζίντζερ, γύρω στο 2400 π.Χ. Ο Διοσκουρίδης στο
σύγγραμμά του «Περί Ύλης Ιατρικής». Αναφέρει ότι «θερμαίνει και
κάνει πιο απαλό το στομάχι»
. Στις Αραβικές χώρες ήταν γνωστό
από το 650 μ.Χ. και το όνομά του αναφέρεται στο Κοράνι.Στη Γερμανία
και τη Γαλλία έγινε γνωστό τον 9οαι. Ενώ στην Αγγλία τον
11οαι. Ένα από τα πιο δημοφιλή και περιζήτητα μπαχαρικά.
Τον 16οαι. η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ I
δημιούργησε το δημοφιλές Χριστουγεννιάτικο μπισκότο σε σχήμα
ανθρώπου «gingerbread man».Στις Αγγλικές παμπ του
19ουαι., έβαζαν μέσα σε δοχεία τζίντζερ πάνω στον πάγκο
του μπαρ προσφέροντας στον πελάτη τη δυνατότητα να ρίξει στη μπύρα
του τζίντζερ. Κατά αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε η πασίγνωστη μπύρα
με τζίντζερ, την οποία έφεραν οι Βρετανοί στα Νησιά του Ιονίου το
19οαι. και πήρε την ονομασία τζιτζιμπίρα.  

Έχει φλογερή, πικάντικη γεύση.Xρησιμοποιείται πολύ στην
ασιατική κουζίνα τόσο σε γλυκά όσο και σε φαγητά.
Το μήκος
της ρίζας δείχνει την ωριμότητά της (οι γέρικες ρίζες είναι πιο
καυτερές και περισσότερο ινώδεις). Η φρέσκια ρίζα τζίντζερ
καθαρίζεται και ύστερα περνιέται από τρίφτη ή ψιλοκόβεται για να
αρωματίζει κρέατα, πουλερικά, ψάρια και πιάτα με λαχανικά. Το
τριμμένο τζίντζερ χρησιμοποιείται σε επιδόρπια.

Δεν έχουν όλα τα τζίντζερ ακριβώς την ίδια γεύση. Η γεύση καθώς
και το άρωμα εξαρτώνται από τον τύπο της καλλιέργειας, το στάδιο
κατά το οποίο γίνεται η συγκομιδή και την περιοχή
καλλιέργειας.Χρησιμοποιήστε το σε λαχανικά, ρύζι, κρέας, σούπες,
μαρινάτες ψαριού και σάλτσες. Δημιουργήστε σοκολατένιες λιχουδιές
με τζίντζερ και αρτοποιήματα όπως ψωμί, κέικ και μπισκότα.
Συνδυάζεται με μπαχάρι, κάρδαμο, τσίλι, κανέλα, γαρύφαλλο,
κόλιανδρο, κύμινο, μαραθόσπορους, λεμονόχορτο, πάπρικα, αστεροειδή
γλυκάνισο και κουρκουμά.

Top