ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: ΣΥΡΡΑΚΟ & ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ

ΣΥΡΡΑΚΟ & ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ: ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ

Στα όρια της Θεσσαλίας με την Ήπειρο υψώνεται το βορεινότερο βουνό στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων. Το Περιστέρι. Λέγεται και Λάκμος.

Οι Βλάχοι ποιμένες ήρθαν στα παχιά αλπικά λιβάδια του Περιστεριού και έχτισαν δύο πολύ όμορφα χωριά. Ισως τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Καλαρρύτες και Συρράκο.

Η χαράδρα του Χρούσια ή Καλαρρύτικου ποταμού, ήταν το σύνολο της ελεύθερης Ελλάδας το 1881: Καλαρρύτες ελληνικό, Συρράκι τούρκικο. Το καλντερίμι είναι παλιό, χορταριασμένο, τα σπίτια καλοδιατηρημένα αλλά παλιά, πολλά ερειπωμένα, αλλά μυρίζουν ζωή: αυλές με νοικοκυρεμένα λουλούδια, κληματαριές, με μυρωδάτες ιζαμπέλες, καρυδιές φορτωμένες. Η καρδιά του χωριού χτυπάει στο καφενείο. Οι Καλαρρύτες έχουν ακόμα ζωή χειμώνα καλοκαίρι. Καμιά εικοσαριά οι μόνιμοι κάτοικοι. Τα Σαββατοκύριακά,τις γιορτές και το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται με τους Καλαρρυτινούς των Ιωαννίνων και της Λάρισας κ.α. να καταφθάνουν στο χωριό.

Καλαρρυτινοί εκτός από βοσκοί, έμποροι και ραφτάδες, ήταν και σπουδαίοι αργυροχρυσοχόοι, Χρυσικοί. Από το χωριό έφυγε το 1821 η οικογένεια χρυσοχόων Βούλγαρη, μέλη της οποίας σήμερα έχουν το διεθνή οίκο κοσμημάτων Bulgari.

Συρράκο, βλαχοχώρι μεγάλο και τώρα και πάντα. Μόνο που κάποτε ήταν πιο γεμάτο, πιο ζωντανό. Το Συρράκο ήταν ακμαίο και μεγάλο ως τις αρχές του 20ουαι. Από τις αρχές του ’60 άρχισε να ερημώνει. Τότε που πλούτος άφθονος ερχόταν στο χωριό από το εμπόριο: τυριά, γάλατα, δέρματα καλά κυρίως κάπες. Ολόμαλλες κάπες, μαλακωμένες στη νεροτριβή, πλήρως αδιάβροχες. Λένε ότι έντυναν ως και το στρατό του Μεγάλου Ναπολέοντος. Συρρακιώτες έμποροι και ραφτάδες ζουν και προκόβουν σε Ιταλία, Ρωσία, Κεντρική Ευρώπη. Μεγαλύτερη ήταν η ακμή στα τέλη 18ουαι. Οι ταξιδεμένοι Βλάχοι μιλούσαν πολλές γλώσσες και διατηρούσαν μεγάλες βιβλιοθήκες.

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ με την ασημί πελεκημένη πέτρα κόβει την απότομη πλαγιά σε γειτονιές: απότομες κατηφόρες, απότομες ανηφόρες. Το χωριό όμως είναι εξωπραγματικά όμορφο. Σχεδόν παραμυθένιο. Τα περίπου 200 σπίτια (εξοχικά σχεδόν όλα) είναι θαυμάσια αναστηλωμένα, τα καλντερίμια καινούργια, η πλατεία καθαρή, οι παλιές εκκλησίες άψογες. Λείπει όμως η ζωή. Το χειμώνα, τις καθημερινές μένουν λίγα άτομα. Τα Σαββατοκύριακα όμως το χωριό ζωντανεύει. Ταξιδιώτες, νεολαία, ντόπιοι που ζουν αλλού. Ξενώνες και ταβερνάκια είναι στις δόξες τους.

TREKKING   ΣΕ  ΣΥΡΡΑΚΟ -ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ

Τα δύο χωριά συνδέονται εδώ και αιώνες με ένα περίφημο στην κατασκευή του μονοπάτι, το οποίο περνάει μέσα από εξαιρετικά τοπία, στη χαράδρα του Χρούσια. Για να φτάσετε από το ένα χωριό στο άλλο χρειάζεστε περίπου μιάμιση ώρα (με δύο στάσεις). Υπάρχει μια πηγή κάτω από ένα πελώριο βράχο κατηφορίζοντας από το Συρράκο, άλλη μία 500μ. πριν από τα σπίτια των Καλαρρυτών και βέβαια μπορείτε να δοκιμάσετε το παγωμένο νερό του Χρούσια. Μην παραλείψετε να δείτε από κοντά τους νερόμυλους και ειδικά τις παλιές νεροτριβές, όπου έπλεναν τις βελέτζες. Το μονοπάτι είναι κάπως απότομο σε κάποιο σημείο (προσοχή στις βρεγμένες, γλιστερές πέτρες), «πέφτει» και «σηκώνεται» σε μία υψομετρική διαφορά περίπου 200μ.

OFF ROAD ΣΤΟΝ ΛΑΚΜΟ

Το Περιστέρι ή Λάκμος είναι ένα από τα πιο όμορφα και άγνωστα βουνά της Νότιας Πίνδου. Αποτελεί ουσιαστικά τη βόρεια άκρη των Τζουμέρκων και το κατ’εξοχήν βουνό των Βλάχων, αφού οι γυμνές Βουνοκορφές του σκεπάζονται από απέραντα παχιά λιβάδια. Η διαδρομή από τον Ασπροπόταμο περνάει μέσα από ένα περίφημο ελατόδασος στο ρέμα του Νέγκρη (προσοχή στις κατολισθήσεις) και συναντάει το διάσελο του Μπάρου περίπου 12χλμ. από τον ασφαλτόδρομο. Από τον Μπάρο σε 12χλμ. κατηφορίζετε στους Καλαρρύτες, ενώ αν συνεχίσετε νότια τον καλό χωματόδρομο σε 13χλμ., θα είστε στο Ματσούκι. Τα τοπία από ψηλά είναι υπέροχα αρκεί να έχετε καλό καιρό. Δύο εξαιρετικές ορεινές διαδρομές μπορείτε να κάνετε από Συρράκι και Καλαρρύτες, διασχίζοντας τα πιο άγρια ερημικά τοπία του βουνού.

ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ

  • Να δείτε τη Μονή Κηπίνας, ένα αλλόκοτο μετέωρο πάνω από τον ασφαλτόδρομο προς Καλαρρύτες. Σπουδαίο βυζαντινό μοναστήρι του 1212, έχει το μικρό καθολικό μέσα σε βράχο και με αναμμένο κεράκι θα δείτε σπουδαίες τοιχογραφίες.
  • Να κάνετε όσους περιπάτους μπορείτε στα δύο χωριά. Μη σας τρομάζουν οι ανηφόρες, αλλά αξίζει τον κόπο. Επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και στα δύο χωριά (οι κάτοικοι, ως πλοιοκτήτες κάποτε, τιμούσαν ιδιαίτερα το θαλασσινό Άγιο).
  • Να βρεθείτε δειλινό στους Αγίους Αποστόλους, πάνω από το Συρράκo. Η θέα στη λίμνη των Ιωαννίνων και τα γύρω βουνά είναι ασύλληπτη (1.800μ. είναι αυτά). Θέλετε καλό όχημα και ζεστά μπουφάν γιατί φυσάει πάντα. Οι πλέον θαρραλέοι μπορούν να δοκιμάσουν μία διανυκτέρευση με σκηνή.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΥΡΡΑΚΟ – ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 26510. Κοινότητα Συρράκου: 53297, Κοινότητα Καλαρρυτών 61520, Κέντρο Υγείας Πραμάντων 26590 61205, Αστυνομία Πραμάντων 26590 61205, Κέντρο Υγείας Περτουλίου 24340 91205, Αστυνομία Περτουλίου 24340 91210.

Top