ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΧΥΛΟ ΜΠΥΡΑΣ

ΥΛΙΚΑ 

  • 500 γρ. καλαμαράκια μικρά
  • ελαιόλαδο για τηγάνι
  • αλάτι

 

ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

  • 4 αυγά (χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους)
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 220 ml μπύρας (1 κουτί)
  • 1 κ.γ. αλάτι – φεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζετε τα καλαμαράκια κόβοντας το κεφάλι στο
ύψος των ματιών, αφαιρείτε το κόκαλο και την εξωτερική μεμβράνη του
σώματος. Κρατάτε τα πλοκάμια, πετάτε το μελάνι από τα κεφάλια και
κόβετε το κυρίως σώμα σε λεπτές φέτες. Τα πλένετε καλά και τα
αλατίζετε ελαφρώς. Τα αφήνετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν για
5΄-10΄.

ΧΥΛΟΣ

Χτυπάτε τ’ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα σφιχτή
και την αφήνετε στην άκρη. Χτυπάτε τους κρόκους και τους
ανακατεύετε με το αλεύρι. Ρίχνετε την μπύρα στο μείγμα, το αλάτι
και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά, να ενωθούν τα υλικά και ρίχνετε
την μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά. Περνάτε λίγα-λίγα τα καλαμαράκια
στο χυλό. Σε βαθύ τηγάνι ή σε μία κατσαρόλα, βάζετε ελαιόλαδο να
κάψει καλά. Τηγανίζετε τα καλαμαράκια για 2΄-3΄. Προσέχετε το
ελαιόλαδο να καλύπτει τα καλαμαράκια. Τα στραγγίζετε σε
απορροφητικό χαρτί και σερβίρετε.

ΣΗΜ.: Αν χρησιμοποιείτε
κατεψυγμένα καλαμαράκια καλύτερα να  παίρνετε ακαθάριστα.
Μπορείτε να εμπλουτίσετε το χυλό με ό,τι μυρωδικό σας αρέσει
(αποξηραμένο) θυμάρι, ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό, θρούμπι,
κ.ά.

Top