ΤΡΙΓΩΝΕΛΛΑ(η ΜΟΣΧΟΣΙΤΑΡΟ)

Ετήσιο φυτό της οικογένειας Fabaceae, ιθαγενές της Ασίας και της
Νότιας Ευρώπης. Εχει ύψος 30-60εκ. λευκά ή κίτρινα άνθη και
τετραγωνικούς, κίτρινους ή καφετί σπόρους.Κίτρινο της καραμέλας (οι
σπόροι), πράσινο (τα φύλλα) Το ιδανικότερο κλίμα για την
ανάπτυξη της θεωρείται το Μεσογειακό κλίμα.

Στην ελληνική χλωρίδα αυτοφύονται 14 από τα είδη του γένους
τριγωνέλλα και από αυτά τα 4 στην Κεφαλλονιά. Η τριγωνέλλα αποτελεί
συστατικό σε διάφορα κάρυ αλλά και σε σιρόπια. Στην Ινδία
δημιουργούν από τους ψημένους σπόρους της υποκατάστατο του καφέ ή
τον νοθεύουν. Παράλληλα, επειδή πιστεύουν στις θεραπευτικές της
ιδιότητες. Κάθε πρωί πριν ακόμα πιούν καφέ μασούν ωμούς σπόρους του
φυτού. Στη Βόρεια Αφρική το καταναλώνουν ακόμα και σήμερα οι
γυναίκες για να πάρουν βάρος.Προέλευση:Τουρκία, Πακιστάν, Νεπάλ,
Κίνα, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος, Μαρόκο, Σουδάν, Ελλάδα, Ισπανία,
Γαλλία, Αγγλία, Πολωνία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Αυστραλία. Η χώρα με τη
μεγαλύτερη παγκοσμίως παραγωγή τριγωνέλλας είναι η Ινδία.

Η τριγωνέλλα θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα βότανα, το οποίο
άφησε το στίγμα του στην ιστορία της ανθρωπότητας, ενώ εξακολουθεί
να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.Για την τριγωνέλλα γνωρίζουμε
ότι ήταν γνωστή ήδη από το 4000 π.Χ χάρη σε ορισμένους σπόρους που
βρέθηκαν στο Ιράκ, οι οποίοι χρονολογούνται στην περίοδο αυτή.
Παράλληλα αποξηραμένοι σπόροι του φυτού έχουν βρεθεί και στον τάφο
του Τουταγχαμών. Στην Αίγυπτο την κατανάλωναν σαν λαχανικό και από
τους ψημένους σπόρους της έφτιαχναν καφέ.  Στην αρχαία Ελλάδα
ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουριδης  θεωρούσε το φυτό πολύτιμο
θεραπευτικό βότανο.Στην Κεντρική Ευρώπη λέγεται ότι έφτασε περίπου
τον 9ο αιώνα μ.Χ. Διαδόθηκε από τον Καρλομάγνο. Κατ’ άλλους το φυτό
διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους που έμαθαν το φυτό από τους
Έλληνες. Στην Ελλάδα την περίοδο της κατοχής, έφτιαχναν αλεύρι
τριγωνέλλας.

Οι ψημένοι σπόροι έχουν αρωματική γλυκόπικρη γεύση που θυμίζει
καμένη ζάχαρη. Απαιτείται προσοχή στο ψήσιμο τους γιατί αν ψηθούν
υπερβολικά πικρίζουν. Τα φύλλα έχουν την ίδια γεύση με τους σπόρους
αλλά είναι λιγότερο πικρά.Οι σπόροι της τριγωνέλλας
χρησιμοποιούνται στη μαγιονέζα και στο κάρυ, στο οποίο προσδίδουν
πικρή γεύση. Εκτός από τους σπόρους και τα φύλλα χρησιμοποιούνται
στο κάρυ, ενώ παράλληλα ταιριάζουν πολύ σε πιάτα με λαχανικά. Στη
Μικρά Ασία χρησιμοποιούσαν την τριγωνέλλα μαζί με αλεύρι, λάδι,
σκόρδο και άλλα μπαχαρικά για τη δημιουργία μιας κρέμας που
αποκαλείται όπως και η τριγωνέλλα, «τσιμένι». Η κρέμα αυτή
συνοδεύει το κρέας που υφίσταται ειδική επεξεργασία για να γίνει
παστουρμάς.Συνδυάζεται με κάρδαμο, γαρίφαλο, κανέλα, πιπέρι,
κόλιανδρο, κύμινο, μαραθόσπορο, κουρκουμά.

Top