ΦΘΙΩΤΙΔΑ : ΕΚΛΕΚΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ο νομός Φθιώτιδας είναι ένας γόνιμος τόπος. Οι κάτοικοί της,
ασχολούνται στον ορεινό όγκο της, με την κτηνοτροφία και τα
παράγωγά προϊόντα της. Εκλεκτά και αυθεντικά  τυριά, βούτυρο,
και γιαούρτι.

Τυρί Δομοκού (Π.Ο.Π.) προϊόν με ελαφρώς ξινή
γεύση, κρεμμώδες, λευκού χρώματος.

Φέτα (Π.Ο.Π.) φτιάχνεται με τον παραδοσιακό
τρόπο, ωριμάζει σε ξύλινα δρύινα βαρέλια. Σκληρά και ημίσκληρα
τυριά της περιοχής νοστιμίζουν ζυμαρικά και καταναλώνονται σαν
επιτραπέζια.

Σπιτικά ζυμαρικά με φρέσκο βούτυρο, αυγά, γάλα και αλεύρι,
χυλοπίτες και τραχανάς.

Λουκάνικα φτιαγμένα από χοιρινό με πράσο και πορτοκάλι με
μπόλικα μυρωδικά αποτελούν περίτεχνο ορεκτικό στο Φθιώτικο
τραπέζι.

Μπουμπάρια, φτιαγμένα από εντόσθια με πράσο ρύζι και μυρωδικά,
περασμένα μέσα σε έντερα και βρασμένα για αρκετή ώρα, αποτελούν
πρώτης τάξης μεζέ.

Στην εύφορη κοιλάδα καλλιεργούνται δημητριακά, οπωροκηπευτικά,
όσπρια, ελιές, αρωματικά φυτά. Ενώ τα τελευταία χρόνια
πειραματίζονται σε νέες καλλιέργειες όπως ηλίανθος, αγριαγκινάρα,
αλλά και δενδρώδης καλλιέργειες, μηλιές, καρυδιές, ροδιές, κερασιές
ροδακινιές, δίνοντας προϊόντα με ταυτότητα.

Π.Ο.Π. προϊόν η Κονσερβολιά Αταλάντης, με
φρουτώδη γεύση, χρώμα πράσινο, άρωμα, σάρκα τραγανή επιτραπέζια.
Παράγεται στην περιοχή Στυμφαλίας και Αταλάντης.

Κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας καλλιεργείται κυρίως
στην Δυτική Φθιώτιδα σε περιοχές Μώλου και Λοκρίδας, έχει
χαρακτηριστεί Π.Ο.Π. προϊόν από το 1995.

Ακτινίδιο Σπερχειού (Π.Ο.Π.) από το 1995 η
βασική ποικιλία που καλλιεργείται είναι HAYWARD.

Πατάτες Λιβανάτων, Φακές Βουζίου, κεράσια,
ζουμερά μήλα Δομοκού και αφράτα καρύδια.

Δυναμικά εξελίσσεται η εκμετάλλευση των αμπελιών με μονάδες
εμφιάλωσης κρασιού καλλιεργώντας γηγενείς αλλά και ξένες
ποικιλίες.

Στις παράκτιες περιοχές οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία
παράλληλα με τη ιχθυοκαλλιέργεια και οστρακοκαλλιέργεια.

Top