ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗ

  • 500 γρ. αλεύρι 
  • 25 ml. ξύδι
  • 30 ml. ελαιόλαδο
  • 100 ml  νερό
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΓΕΜΙΣΗ

  • 500 γρ. σπανάκι
  • 300 γρ. σέσκουλα
  • 300 γρ. καυκαλήθρα
  • 300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 2 πράσα ροδέλες
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • από μισό ματσάκι μάραθο, άνηθο, μαϊντανό
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκ.
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκ.
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • 100ml ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΖΥΜΗ:

Σε ένα μπολ βάζετε τα υλικά και ζυμώνετε ρίχνοντας χλιαρό νερό
μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή. Την αφήνετε για 1 ώρα.

ΓΕΜΙΣΗ:

Πλένετε και ψιλοκόβετε τα χόρτα.Σοτάρετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα
με λάδι το πράσο, κρεμμύδι, σκόρδο, μέχρι να «γυαλίσουν».Βάζετε τα
χόρτα ανακατεύετε και χαμηλώνετε την φωτιά. Αλατοπιπερώνετε και
ρίχνετε την πιπεριά. Κλείνετε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνετε
μέχρι να μαραθούν τα χόρτα. Ανοίγετε το καπάκι και συνεχίζετε το
μαγείρεμα. για λίγα λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να
μείνουν μόνο τα χόρτα με το λάδι. Αφαιρείτε την πιπεριά. Χωρίζετε
την ζύμη στη μέση και ανοίγετε με τον πλάστη δύο φύλλα όχι πολύ
λεπτά. Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί και βάζετε το ένα φύλλο λαδώνοντας
την επιφάνειά  του και ρίχνετε την γέμιση απλώνοντας
ομοιόμορφα. Καλύπτετε την γέμιση με το δεύτερο φύλλο. Χαράζετε την
πίτα με ένα μαχαίρι. Περνάτε την επιφάνεια με λάδι.Ψήνετε για 1 ώρα
σε προθερμασμένο φούρνο στους  200οC.

Top