ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΜΕ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΠΑΤΡΩΝ & ΜΟΥΣ ΤΡΑΧΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο, με χωρισμένα πλοκάμια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 10 μεγάλα φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομ.
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½  lt κρασί μαυροδάφνη Πατρών
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 250 ml σάλτσα ντομάτας
  • χλιαρό νερό
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΑΝΑ

  • 500 γρ. ξινό τραχανά
  • 500 ml ζωμό ψαριού ή χλιαρό νερό
  • 250 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομ.
  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 250 ml γάλα φρέσκο
  • 3 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε το χταπόδι: Σε τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και
σοτάρετε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτετε το δυόσμο και το
χταπόδι. το σοτάρετε για 2΄-3΄ σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τα φύλλα
της δάφνης και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 6΄-7΄. Σβήνετε με τη
μαυροδάφνη. Προσθέτετε την ντομάτα και το νερό, αλατοπιπερώνετε και
σκεπάζετε το σκεύος. Μαγειρεύετε για 20΄-25΄, μέχρι να μαλακώσει το
χταπόδι. Αφαιρείτε το χταπόδι και το κρατάτε στην άκρη.
Πολτοποιείτε τη σάλτσα στο μπλέντερ σε δυνατή ταχύτητα και την
περνάτε από ψιλή σήτα.

Ετοιμάζετε τον τραχανά: Σε μεγάλο τηγάνι
ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον
τραχανά και τα σοτάρετε όλα μαζί για 3΄-4΄. Σβήνετε με το κρασί.
Προσθέτετε το ζωμό ψαριού και αλατοπιπερώνετε. Μαγειρεύετε, μέχρι
να μαλακώσει ο τραχανάς και να πιει όλα τα υγρά, γύρω στα 10΄.
Αδειάζετε τον ζεστό τραχανά στο μπλέντερ και τον πολτοποιείτε σε
δυνατή ταχύτητα. Προσθέτετε σταδιακά το γάλα, χτυπώντας συνεχώς
μέχρι να γίνει χυλός. Ισορροπείτε τη γεύση του τραχανά με λίγο χυμό
λεμονιού. Απλώνετε  τραχανά στο κέντρο κάθε πιάτου. Γύρω από
τον τραχανά απλώνετε τη σάλτσα σαν στεφάνι. Τοποθετείτε από 2
πλοκάμια στο κέντρο κάθε πιάτου, ραντίζετε με μερικές σταγόνες
ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με φρέσκο δυόσμο.

Top