ΨΩΜΙ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ 

  • 1 κιλό σκληρό αλεύρι σιταρένιο
  • 1 κιλό μαλακό αλεύρι
  • 50 γρ. μαγιά μπύρας
  • 15 γρ. μπαχάρι
  • 300 γρ. καρυδόψιχα
  • 1 lt νερό
  • 50-60 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζετε την μαγιά 150-200 γρ. σε
χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και το δουλεύετε με τα χέρια σας μέχρι
να λιώσει. Την αφήνετε να σταθεί για μία ώρα περίπου. Είναι έτοιμη
όταν διπλασιαστεί σε όγκο και κάνει φουσκάλες. Κοσκινίζετε το
αλεύρι κάνετε μία λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε την μαγιά, το
χλιαρό νερό, το αλάτι, το λάδι, το μπαχάρι, τα καρύδια και αρχίζετε
να ζυμώνετε μέχρι να γίνει μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνετε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 40΄. Το ζυμώνετε πάλι για λίγο
στον πάγκο αφού έχετε πασπαλίσει με αλεύρι. Το χωρίζετε σε 3 μέρη,
τα πλάθετε καρβελάκι ή φρατζόλες. Τα βάζετε σε πασπαλισμένη
λαμαρίνα με αλεύρι (καλά) ή το καθένα σε ταψάκια μικρά
Νο22 ή σε φόρμες του κέικ πασπαλισμένες με αλεύρι. Τα
αφήνετε για 2 ώρες να φουσκώσουν (ανάλογα με την θερμοκρασία του
χώρου), τα χαράζετε σε 2-3 σημεία και ψήνετε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 200οC (για 60΄ στις αντιστάσεις).

ΣΗΜ.: Μπορείτε να κάνετε ψωμάκια ατομικά
κόβοντας το ζυμάρι σε μπαλάκια των 80γρ. και τα πλάθετε
στροβιλίζοντας και πατώντας τα στο κέντρο με το χέρι σας για να
πάρουν όμορφο στρογγυλό σχήμα χωρίς σκασίματα. Βάζετε τα ψωμάκια σε
ταψί καλά λαδωμένο ή επάνω σε αντικολλητικό χαρτί με λίγη απόσταση
μεταξύ τους, για να μπορούν να φουσκώσουν. Αφήνετε να φουσκώσουν
για 1-2 ώρες και ψήνετε στους 180
οC
για 20΄-25΄. Το ψήσιμο του ψωμιού το ελέγχετε γιατί διαφέρουν οι
θερμοκρασίες από φούρνο σε φούρνο.

Top