ΩΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ & ΚΑΡΟΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 σελινόριζα μεγάλη καθαρισμένη
  • 3-4 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 2 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • ½ φλ. κρασί λευκό
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Βράζετε σε κατσαρόλα τις
πατάτες με τις φλούδες, τις βγάζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Καθαρίζετε και τις κόβετε σε φέτες πάχους 1-2εκ. Κόβετε τη
σελινόριζα σε ανάλογες φέτες και βράζετε σε άλλη κατσαρόλα για 4΄.
Σουρώνετε κρατώντας λίγο από το νερό. Σοτάρετε το κρεμμύδι, το
πράσο, το καρότο και το σκόρδο στο ελαιό­λαδο για 5΄ σε χαμηλή
θερμοκρασία. Σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμι­στεί, προσθέτετε την
ντομάτα, το μπαχάρι, το νερό από τη σελινόριζα και το θυμάρι.
Σοτάρετε για 2΄ και αποσύρετε από τη φωτιά. Αλεί­φετε με το βούτυρο
ένα ταψί, απλώνετε ανακατεμένες φέτες πατάτας και σελινόριζας και
αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε τα σοταρισμένα κρεμμύδια. Χτυπάτε
ελαφρώς την κρέμα γάλακτος με τον κρόκο του αυγού σε μπολ και
προσθέτετε το τυρί. Περιχύνετε το φαγητό και το ψήνετε στον φούρνο
για 30΄-40΄ ή μέχρι να δέσει και να ροδίσει η επιφάνεια.

Top