ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ

Μπαχαρικό με έντονο άρωμα και χαρακτηριστικό σχήμα αστεριού.
Προέρχεται από το αστεροειδές περικάρπιο του αειθαλούς δέντρου
Illicium verum, με καταγωγή από τη Νοτιοδυτική Κίνα. Ένα δέντρο που
ανήκει στην οικογένεια της μανόλιας και φτάνει τα 8μ.  Έχει
πράσινα λογχοειδή φύλλα και ανοιχτοκίτρινα άνθη. Οι καρποί του
συλλέγονται πριν ωριμάσουν και αποξηραίνονται στον ήλιο. Τα
αποξηραμένα αστέρια διατίθενται ολόκληρα ή σε μορφή καφεκόκκινης
σκόνης. Ο αστεροειδής γλυκάνισος περιέχει μια αρωματική ουσία, την
ανηθόλη, η οποία υπάρχει και στον απλό γλυκάνισο.Προέλευση: Κίνα,
Ινδοκίνα, Φιλιππίνες και Ιαπωνία.

Το άρωμά του είναι πικάντικό και πιο έντονο από αυτό του
γλυκάνισου και μοιάζει με αυτό της γλυκόριζας. Χάρη στο ευχάριστο
άρωμά του πήρε το βοτανολογικό όνομα (Illicium), το οποίο
προέρχεται από το Λατινικό ρήμα illicere που σημαίνει
προσελκύω.

Έχει έντονη γεύση, που μοιάζει με αυτή της γλυκόριζας, η οποία
προκαλεί ένα ελαφρύ μούδιασμα στο στόμα, διεγείροντας τον
ουρανίσκο. Χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη γεύση των πουλερικών
και του χοιρινού, της σούπας και των ζωμών. Στη ζαχαροπλαστική,
αρωματίζει τα κέικ και τα μπισκότα. Συνδυάζεται με
μαραθόσπορο, πιπέρι Σετσουάν,  λεμονόχορτο, κανέλα,
τσίλι, κόλιανδρο

Το μπαχαρικό είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Ασία. Στην Ινδία
αποτελεί συστατικό του Ινδικού μείγματος γκαράμ μασάλα και στην
Κίνα στο μείγμα των πέντε μπαχαρικών. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα
της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και του Βιετνάμ. Στη Δύση έχει
αρχίσει να γίνει δημοφιλές σταδιακά τον τελευταίο καιρό γιατί
θεωρείται πλέον φτηνό υποκατάστατο του γλυκάνισου. Εκτός από τη
μαγειρική χρησιμοποιείται για να αρωματίσει ποτά, ζαχαρωτά. Το
αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στη δημιουργία καλλυντικών, αρωμάτων
και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων. σαπουνιών. Από τον αστεροειδή
γλυκάνισο εξάγεται το σικιμικό οξύ.

Top