ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Η Βραζιλιάνικη κουζίνα έχει μερικά αξιοπρόσεκτα χαρακτηριστικά.
Το ένα είναι η κουζίνα της Μπάϊα (Bahia). Κυρίως τηγανητοί μεζέδες,
που θα βρείτε σε υπαίθριες αγορές. Δεν γίνεται να φύγετε από το Ρίο
χωρίς να έχετε φάει ακαραζέ, φασόλια μαυρομάτικα, τηγανισμένα σε
λάδι καρύδας. Ή βαταπά, μια συνταγή με γαρίδες, ψωμί, γάλα καρύδας
και φιστίκια.

Χαρακτηριστικά είναι και τα ψητοπωλεία τους (churrascarias) με
τα πολύ καλά κρέατα που κόβονται μπροστά σας από τη σούβλα. Οι
Βραζιλιάνοι έχουν μεγάλη παράδοση και στο σούσι, όπως και στην
πίτσα, λόγω των Ιαπώνων και των Ιταλών μεταναστών που ζουν για
σχεδόν έναν αιώνα στη χώρα. Μεζέδες στο στυλ των ισπανικών τάπας θα
βρείτε παντού. Το παρακάνουν λίγο με τα τηγανητά, αλλά έχετε πάντα
την εναλλακτική των ολόφρεσκων εξωτικών φρούτων και χυμών.

Στο Ίλια Γκράντζι μη διστάσετε να φάτε ψάρι στην κατσαρόλα με
μπανάνα. Ακούγεται γραφικό, όμως θα αλλάξετε γνώμη όταν το
δοκιμάσετε.

 

FEIJOADA: Θεωρείται από πολλούς ως το εθνικό
πιάτο της Βραζιλίας. Ουσιαστικά πρόκειται για μαύρα φασόλια
μαγειρεμένα με διάφορα είδη κρέατος και λουκάνικα. Ένα
πικάντικο πιάτο που θα το βρείτε σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια της
χώρας. Πολλά από αυτά μάλιστα, προσφέρουν μόνο Feijorda ή άλλα
αφιερώνουν μια ημέρα της εβδομάδας μόνο σε αυτό το πιάτο.

COXINHAS: Ένα από τα πιο δημοφιλή street food
της Βραζιλίας. Κροκέτες γεμισμένες με ένα μείγμα από κρέμα τυριού
και κοτόπουλο. Η εξωτερική τους επιφάνεια είναι τραγανή και το
εσωτερικό μαλακό και ρευστό.

CHURRASCO: Το διάσημο βραζιλιάνικο BBQ με
διάφορα είδη κρεάτων, χοιρινό, κοτόπουλο, κατσίκι και λουκάνικα.
Στην Βραζιλία θα βρείτε διάσπαρτα πάρα πολλές churrascarias. Για
μια αυθεντική εμπειρία βραζιλιάνικου BBQ, βρείτε ένα εστιατόριο από
εκείνα που οι σερβιτόροι κινούνται ανάμεσα στα τραπέζια κρατώντας
μεγάλες σούβλες με διαφορετικά κρέατα και κόβουν όσο και όποτε
θέλετε στο πιάτο σας.

PASTELS: Τα pastels φτιάχνονται με διαφορετικό
τρόπο σε όλο τον κόσμο, αλλά στη Βραζιλία είναι τηγανισμένοι
τραγανοί φάκελοι ζύμης γεμισμένοι με διαφορετικά υλικά. Θα τα
βρείτε γλυκά ή αλμυρά, με γέμιση από κρέας, τυρί, λαχανικά ή με
μαρμελάδα.

MOQUECA DE CAMARÃO: Αυτό το πιάτο είναι εξωτικό
και νόστιμο. Φτιάχνεται με μαγειρεμένες γαρίδες σε γάλα καρύδας και
φοινικέλαιο. Στη συνέχεια προστίθενται διάφορα λαχανικά για να
ολοκληρωθεί η γεύση του.

FAROFA: Φτιάχνεται τηγανίζοντας αλεύρι από
κασάβα (ρίζα τροπικού δέντρου). Πολλές φορές περιλαμβάνει αυγό,
μπέικον και άλλα υλικά, ενώ συχνά, πασπαλίζεται επάνω από ρύζι με
φασόλια. Μπορεί να ακούγεται κάπως άνοστο, αλλά το συγκεκριμένο
αλεύρι δεν έχει καμία σχέση με τη γεύση του αλευριού που
γνωρίζουμε.

ACARAJE: Κροκέτες από μαυρομάτικα φασόλια,
γεμισμένες με γαρίδας. Τηγανίζονται καλά μέχρι να χρυσαφίσουν,
θυμίζουν στη γεύση τα φαλάφελ  και θα τα βρείτε να πωλούνται
από πλανόδιους στους δρόμους των πόλεων της Βραζιλίας.

MANDIOCA: Η τηγανητή mandioca είναι ένα από τα
πιο βασικά συνοδευτικά των βραζιλιάνικων πιάτων. Η mandioca είναι η
ρίζα του φυτού γιούκα και μοιάζει με την πατάτα. Μπορεί ακόμα να
γίνει βραστή ή ψητή.

AÇAI: Ένα πολύ νόστιμο είδος μούρου και
θεωρείται superfood γεμάτη ενέργεια.  Συνήθως χρησιμοποιείται
σε φρουτοσαλάτες, σε υπέροχα φρέσκα smoothies ή σε εξαιρετικά
σορμπέ. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο φρούτο προέρχεται
από τη Βραζιλία.

BEIJINHO DE COCO: Μικρά λευκά τρουφάκια από
καρύδα. Η γεύση τους είναι εξωτική και είναι πεντανόστιμα για να
κλείσετε με κάτι ελαφρύ το γεύμα σας στη Βραζιλία. Cocktail από
Cachaca. Η
Cachaca  είναι το πιο
δημοφιλές ποτό στη χώρα και αποτελεί το κύριο συστατικό του εθνικού
ποτού της Βραζιλίας, της Caipirinha.

Top