ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Μια ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν τα κρασιά αυτά, με
πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές.

Για την Ελλάδα η
κατηγορία αυτή παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον όχι μόνο επειδή
μερικά από τα καλύτερα κρασιά της είναι
επιδόρπια.

Άλλωστε τα πιο διάσημα
διεθνώς ελληνικά κρασιά ήταν πάντα τα γλυκά, Μοσχάτο της Σάμου, το
Σαντορίνιο vinsanto, αλλά και η παραδοσιακή Μαυροδάφνη της
Πάτρας.

 

Πάρα πολλά οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα φτιάχνουν τους δικούς
τους επιτραπέζιους οίνους με εξαιρετικά γευστικά
αποτελέσματα. Τα κρασιά αυτά είναι ικανά να προσφέρουν σπάνιες
απολαύσεις, μοναδικά αρώματα, απίστευτο γευστικό πλούτο και το
σημαντικότερο: πρωτότυπο χαρακτήρα και ανεξάντλητη ποικιλία.

Τα επιδόρπια κρασιά οφείλουν τη γλυκύτητά τους στα σάκχαρα που
μένουν στο κρασί όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση. Αυτό μπορεί να συμβεί
με δύο τρόπους: πρώτον το σταφύλι να έχει πολλά σάκχαρα, λόγω
υπερωρίμανσης είτε λόγω φυσικής ή τεχνικής συμπύκνωσης (λιάσιμο)
μόνο ένα ποσοστό καταφέρνει να ζυμωθεί με την προσθήκη αλκοόλ.
Δεύτερον να σταματήσει η ζύμωση με την προσθήκη αλκοόλ.

Τα επιδόρπια κρασιά πίνονται δροσερά, ιδιαίτερα τα λευκά
μοσχάτα αρκετά κρύα. Πέρα από την απόλαυση που προσφέρουν όταν
πίνονται μόνα τους μπορούν να συνοδεύσουν και αρκετά πιάτα, με
πρωτόγνωρες γαστρονομικές απολαύσεις. Δοκιμάστε με δυνατά τυριά,
ροκφόρ, γκοργκονζόλα, στιλτούκα. Γλυκά με βάση τη σοκολάτα
συνδυάζονται τέλεια με vinsanto. Γλυκά με φρούτα με ένα πληθωρικό
Μοσχάτο. Η παραδοσιακή Μαυροδάφνη με ένα σουφλέ
σοκολάτας!!!

Top