Ζαφορά ή σαφράν ή κρόκος Κοζάνης

Μπαχαρικό που φτιάχνεται από τους ξεραμένους νηματοειδείς
στήμονες του φυτού κρόκου ή ζαφορά. Είναι έντονα αρωματικό και έχει
χρώμα σκούρο πορτοκαλί.

Η ζαφορά είναι πολύ ακριβή – το μικρό άνθος έχει μόνο τρεις
στήμονες και ο καθένας πρέπει να αφαιρεθεί με το χέρι. Χρειάζονται
πάνω από 150.000 φρέσκα λουλουδάκια για να δώσουν 1 κιλό ξερής
ζαφοράς. Ευτυχώς, χρησιμοποιούνται πολύ μικρές ποσότητες για να
προσφέρουν το μοναδικό άρωμα και χρώμα.

Η ζαφορά χρησιμοποιείται σε εδέσματα με ψάρι, όπως η
μπουγιαμπέσα, με ρύζι (όπως στην ισπανική παέγια και στο ρύζι με
ζαφορά, δημοφιλές στην ινδική και ασιατική κουζίνα), σε πουλερικά,
βοδινό, κάρυ, σάλτσες με βάση την ντομάτα, γλυκά ψωμιά και
μπισκότα.

Η ζαφορά είναι καλύτερα να αγοράζεται σε νήματα (για να τη
χρησιμοποιήσετε, χτυπήστε την σε γουδί και βάλτε την σε ζεστό υγρό
για να ελευθερώσει το άρωμά της).

Top