ΖΩΜΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 1 καρότο ολόκληρο καθαρισμένο
  • 1 πράσο κομμένο σε κομμάτια
  • 1 κλωνάρι σέλερι ή σέλινο
  • 4 κλωνάρια μαϊντανό
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 2 κλωνάρια θυμάρι ή κ. γ. ξερό
  • 5-6 μπαχάρια
  • 10 κόκκοι πιπέρι
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το κοτόπουλο. Βάζετε νερό τόσο ώστε
να το καλύψει 4-5 εκ. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή
φωτιά. προσθέτετε το κρασί. Μόλις πάρει βράση απομακρύνετε με μια
τρυπητή κουτάλα τον αφρό. Όταν ξαφρίσει καλά βάζετε τα μυρωδικά και
τα λαχανικά και χαμηλώνετε την φωτιά στο πολύ χαμηλό. Σιγοβράζετε
για περίπου 1-1½ ώρα χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα. Αποσύρετε
και βγάζετε τα υλικά με μια τρυπητή κουτάλα. Περνάτε το ζωμό από
σίτα ψιλή. Έχετε ένα διαυγή ζωμό. Μοιράζετε το ζωμό σε σακουλάκια
τροφίμων και το κρατάτε στην κατάψυξη για 3 μήνες.

Top