Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Ιδιαίτερη θέση έχουν το ελαιόλαδο, το
σκόρδο, και διάφορα αρωματικά μπαχαρικά. Το galdo verde είναι η
τυπική σούπα της Λισσαβώνας με διάφορα λαχανικά, ενώ το arcola
είναι σούπα με ψωμί και σκόρδο.

Η πορτογαλική κουζίνα έχει
πιάτα λαχταριστά, από τη στεριά και τη θάλασσα. Συνδυάζοντας
μάλιστα, τα πιάτα με κάποιο από τα εξαιρετικά τοπικά κρασιά, θα
έχετε τον τέλειο συνδυασμό για τον ουρανίσκο σας. Είναι άλλωστε
φημισμένες οι διάφορες ποικιλίες κρασιών του Πόρτο.

 

FRANGO PIRI PIRI (ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ PIRI PIRI): Ψημένο
τέλεια με ένα μυστικό μείγμα μπαχαρικών – ανάμεσα στα οποία
περιλαμβάνεται σημαντική ποσότητα από καυτερές πιπερίτσες piri piri
– είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της πορτογαλικής κουζίνας που
πρέπει να δοκιμάσετε έστω μία φορά. Τα κοτόπουλα που
χρησιμοποιούνται σε αυτό το πιάτο είναι συνήθως μικρά και πολύ
γευστικά, ενώ το αποτέλεσμα είναι αρκετά πικάντικο.

SARDINHAS GRELHADAS (ΨΗΤΕΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ): Οι ψητές
σαρδέλες είναι το συνώνυμο του καλοκαιριού για τους περισσότερους
ντόπιους. Αλατισμένες, πέφτουν επάνω στα κάρβουνα και σερβίρονται
υπέροχα με ντοματοσαλάτα και μικρές πατατούλες. Οι ντόπιοι
συνηθίζουν να τρώνε τις σαρδέλες με τα χέρια, επάνω σε μια μικρή
φέτα ψωμιού.

BACALHAU (ΠΑΣΤΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ): Λέγεται ότι
υπάρχει μία διαφορετική συνταγή για μπακαλιάρο για κάθε μέρα του
χρόνου. Ο παστός μπακαλιάρος (κι όχι ο φρέσκος) προτιμάται στην
Πορτογαλία. Το αλάτισμα αποτελούσε τον παραδοσιακό τρόπο για να
διατηρηθούν τα τρόφιμα για πολύ καιρό. Ο μπακαλιάρος είναι ένα
εύκολο ψάρι, ταιριάζει με πολλές γεύσεις, μαγειρεύεται με πολλούς
τρόπους και είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο πορτογαλικό
πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Ο μπακαλιάρος αποτελεί μια σταθερά στην
πορτογαλική κουζίνα.

ARROZ DE TAMBORIL (ΠΕΣΚΑΝΔΡΙΤΣΑ ΜΕ ΡΥΖΙ): Η
πεσκανδρίτσα κόβεται σε μικρά κομμάτια και ανακατεύεται μαζί με το
ρύζι, με ντομάτα, μπαχαρικά και πολλά φρέσκα μυρωδικά. Είναι ένα
πολύ νόστιμο πιάτο και ισορροπημένο. Είναι εξαιρετικά δημοφιλές
στους ντόπιους και θα το βρείτε στο μενού σε πολλά μέρη της
Πορτογαλίας. Επίσης, θα βρείτε αρκετές παραλλαγές του, στις οποίες
αντί για πεσκανδρίτσα χρησιμοποιείται χταπόδι, θαλασσινά,
μπακαλιάρος κτλ.

COZIDA A PORTUGUESA (ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ
ΛΑΧΑΝΟ):
Αυτό είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από τα χωριά της
Πορτογαλίας. Το αργό μαγείρεμα επιτρέπει στο φαγητό να
απελευθερώσει γεύσεις και αρώματα. Το χοιρινό που χρησιμοποιείται
είναι από διάφορα μέρη του ζώου και αναμιγνύεται με άφθονο λάχανο
και άλλα λαχανικά. Είναι μάλιστα το πιάτο του κυριακάτικου
τραπεζιού στην Πορτογαλία.

FEIJOADA (ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ): Η παραδοσιακή
Feijoada φτιάχνεται με χοιρινό, λουκάνικο, λάχανο και φασόλια. Σε
παραλιακές πόλεις όμως, μπορείτε να βρείτε και Feijoada de Buzinas
με οστρακοειδή ή Feijoada de Choco με καλαμάρι.

CALDEIRADA (ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΟ ΨΑΡΙ): Είναι ένα
μαγειρευτό φαγητό με ποικιλία ψαριών και θαλασσινών, κυρίως
οστρακοειδών και λευκών ψαριών, μαζί με πατάτες, ντομάτες, πιπεριές
και κρεμμύδια. Μοιάζει με κοκκινιστή ψαρόσουπα και το μυστικό για
ένα τέλειο πιάτο Caldeirada – εκτός από το καλό ψάρι φυσικά – είναι
η σωστή εκτέλεση της συνταγής. Άφθονο λευκό κρασί και αρκετά
μυρωδικά δίνουν την τελειωτική πινελιά στο πιάτο. Συνήθως
σερβίρεται με το τσουκάλι στο οποίο μαγειρεύτηκε.

CAMARÃO (ΓΑΡΙΔΕΣ): Βρασμένες, τηγανητές,
καθαρισμένες ή με το κεφάλι, οι γαρίδες είναι πάντα μια σταθερή
επιλογή στην πορτογαλική κουζίνα. Θα τις βρείτε συχνά τηγανητές με
λίγες πιπεριές piri piri ή μεγάλες σε μέγεθος.

PASTEL DE NATA: Ταρτάκια γεμισμένα με κρέμα
ζαχαροπλαστικής και καραμελωμένη επίστρωση. Θα τα βρείτε σίγουρα σε
όλες τις καφετέριες και τα ζαχαροπλαστεία της χώρας. Η ζύμη τους
είναι συνήθως τραγανή σφολιάτα, ενώ η γέμιση κρεμμώδης, αέρινη και
γλυκιά. Είναι σίγουρα το αγαπημένο γλυκό των Πορτογάλων.

DOCE FINO DO ALGARVES: Αυτά τα μικρά γλυκίσματα
είναι φτιαγμένα από marizpan (αμυγδαλόπαστα) κι έχουν διάφορα
σχήματα, από φρούτα και φατσούλες μέχρι ζωάκια σε πολλά χρώματα. Οι
ρίζες τους βρίσκονται αρκετά παλιά, ενώ αποτελούν ένα πρώτης τάξης
σουβενίρ γι’αυτούς που θα ταξιδέψουν έως την Πορτογαλία..

Top