ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Το Κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας παράγεται από το είδος Pistachia
vera και έχει καρπό πρασινόσαρκο. Παράγεται στη Φθιώτιδα,
στην εύφορη κοιλάδα του Σπερχειού. Είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το
1996.
Είναι πολύ γευστικό, πλούσιο σε πρωτεΐνη (21,5%), με
ιδιαίτερο σχήμα και χρώμα, μεγάλο σχετικά μέγεθος.

Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1951. Εγκλιματίσθηκε πολύ γρήγορα
στις φυσικές συνθήκες της περιοχής και σήμερα αποτελεί παραδοσιακή
καλλιέργεια. Συμβάλλει σημαντικά στην εξασφάλιση ικανοποιητικού
εισοδήματος για τους παραγωγούς της περιοχής και η φήμη του πλέον
απλώνεται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.

Παράγεται σχεδόν στο σύνολο του νομού Φθιώτιδας.Στη μεγάλη
ανάπτυξη της καλλιέργειας έχουν παίξει ρόλο πολλοί φυσικοί
παράγοντες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή,
όπως το ήπιο κλίμα, η ύπαρξη του ποταμού Σπερχειού και πλήθους
παρακείμενων ιαματικών πηγών, η καταλληλότητα του εδάφους με τη
φυσική λίπανση από την παράλληλη κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Βέβαια και η συμβολή των παραγωγών είναι εξίσου μεγάλη, καθώς οι
καλλιεργητικές τους φροντίδες και η σωστή παρασκευή του τελικού
προϊόντος εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα και γεύση του.

Η συγκομιδή του καρπού λαμβάνει χώρα στις αρχές με μέσα
Σεπτεμβρίου
, η αποφλοίωση του γίνεται αυθημερόν και η
ξήρανσή του πραγματοποιείται είτε μηχανικά είτε φυσικά και δε
διαρκεί πάνω από 3 ημέρες. Στη συνέχεια το ψήσιμο γίνεται με τρόπο
που δεν αλλοιώνει τη γεύση και το πράσινο χρώμα, ενώ η συσκευασία
του ψημένου φυστικιού γίνεται έγκαιρα (το πολύ μέσα σε μερικές
μέρες από το ψήσιμο) για την αποφυγή οποιασδήποτε αλλοίωσης. Τέλος,
πρέπει να τονιστεί ότι δε γίνεται χρήση χρωστικών, αρωματικών ή
άλλων χημικών ουσιών, πλην αλατιού και κιτρικού οξέος.

Top