ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ – ΑΓΡΑΦΑ – Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΗΠΕΙΡΟΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 6 χοντρά φύλλα για πίτες
  • 1 κιλό χοιρινό λαιμό χωρίς κόκαλα κομμένο καρέ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομ.
  • 300 γρ. τραχανά γλυκό ή ξινό
  • 400 γρ. φέτα
  • 3 φλ. γάλα
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • ½ φλ. βούτυρο λιωμένο
  • 5 αυγά
  • 1 κ.σ. μπούκοβο γλυκό ή μισό-γλυκο / μισο-καυτερό
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και να
πάρουν λίγο χρώμα, προσθέτετε το κρέας, το μπούκοβο, το αλάτι και
το πιπέρι. Ρίχνετε 1lt νερό και βράζετε για 40΄ μέχρι να μαλακώσει
το κρέας και να μείνει με 1½ φλ. από το τέλος. Βράζετε το γάλα και
προσθέτετε τον τραχανά ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνετε μέχρι να
απορροφηθεί το γάλα τελείως και προσθέτετε το τυρί, τα αυγά
χτυπημένα και το χοιρινό που έχετε στραγγίσει και κρατήσει τον ζωμό
του. Ανακατεύετε το μείγμα καλά και το μοιράζετε σε 6 μερίδες.
Στρώνετε ένα φύλλο στον πάγκο και το αλείφετε με βούτυρο.
Πασπαλίζετε μια μερίδα της γέμισης στην επιφάνεια, αφήνοντας 3εκ.
στα πλάγια. Τυλίγετε σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα,
στη μέση του τυλίγματος. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα
φύλλα και την γέμιση. Βάζετε τα ρολά σε μακρόστενο λαδωμένο ταψί
δίπλα-δίπλα έτσι ώστε να γεμίσει το ταψί και να φαίνετε σαν μια
χαραγμένη πίτα. Αλείφετε την επιφάνεια των ρολών με βούτυρο. Ψήνετε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45΄ ή μέχρι να
ροδίσει λίγο. Βγάζετε τα ρολά από τον φούρνο τα τρυπάτε σε διάφορα
σημεία με πιρούνι. Περιχύνετε με τον ζωμό κρέατος. Όταν απορροφηθεί
λίγο ο ζωμός, ξαναβάζετε την πίτα στον φούρνο, για 10΄ ακόμη μέχρι
να ροδίσει και να στεγνώσει από τα υγρά της.

Top