ΛΗΜΝΙΟ ΚΡΑΣΙ

Ο οίνος της
Λήμνου ήταν περιζήτητος από την αρχαιότητα κι αποτελούσε
εμπορεύσιμο αγαθό από την εποχή του Ομήρου. Η Λήμνος είναι ένα από
τα ελάχιστα μέρη του κόσμου όπου ευδοκιμεί το «μοσχάτο
Αλεξανδρείας»
, ενώ η ποικιλία «λημνιό» είναι γνωστή
από την αρχαιότητα.

 

ΜΟΣΧΑΤΟ – Το
μοσχάτο Αλεξανδρείας είναι μία λευκή ποικιλία, η οποία
καλλιεργείται ευρύτατα για την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών,
κρασιού αλλά και σταφίδας. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη
Λήμνο και στη Σάμο. Η ποικιλία αυτή οξειδώνεται εύκολα και απαιτεί
ιδιαίτερη προσοχή κατά την οινοποίηση. Το μοσχάτο
Αλεξανδρείας
ωριμάζει στις αρχές Σεπτεμβρίου και δίνει ξηρά
κρασιά με αρκετούς βαθμούς και μέτρια οξύτητα. Οι αμπελώνες της
Λήμνου, δίνουν λευκά κρασιά με λεπτό άρωμα και ευχάριστη γεύση,
καθώς και θαυμάσια γλυκά κρασιά με πλούσιο άρωμα και γεμάτη γεύση.
Όλα τα λευκά κρασιά από μοσχάτο Αλεξανδρείας είναι ΟΠΑΠ
(Ονομασίας Προελεύσεως Νεότερης Ποιότητας). Τα λευκά της Λήμνου
έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ
βρίσκονται πολύ υψηλά στην εκτίμηση των απαιτητικών
καταναλωτών.

 

ΛΗΜΝΙΟ ή ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ
Το λημνιό είναι κι αρχαία ελληνική ποικιλία
σκούρου σταφυλιού που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για οινοποιΐα.
Πιθανολογείται ότι προέρχεται από τη λημνία σταφυγή, που
αναφέρεται από τον Ησίοδο και τον Αριστοτέλη. Αξίζει να σημειωθεί
ότι η ποικιλία που είναι παντού γνωστή ως λημνιό, στη
Λήμνο έχει επικρατήσει να ονομάζεται καλαμπάκι. Πρόκειται
για μια ποικιλία με αυξημένη αντοχή στις ασθένειες και στην
ξηρασία, γι’αυτό άλλωστε διατηρήθηκε ανά τους αιώνες. Η ποικιλία
αυτή μπορεί να δώσει, με την κατάλληλη οινοποίηση, ερυθρούς και
ροζέ οίνους πολύ καλής ποιότητας. Στη Λήμνο από την ποικιλία αυτή
παράγονται κόκκινοι οίνοι με λεπτό χαρακτήρα και πλούσιο άρωμα.
Όπως και τα λευκά της Λήμνου έτσι και τα ερυθρά – ροζέ χαίρουν
μεγάλης εκτίμησης από τους λάτρεις του καλού κρασιού.

Top