ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Το φυσικό και πολιτισμικό πάρκο της Ελλάδας.

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 Το φυσικό και πολιτισμικό πάρκο
της Ελλάδας.

Αιτωλοακαρνανία: Είναι τόπος που μοιάζει ατέρμονος στο διάβα του. Ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας, προήλθε από την ένωση της Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Εντυπωσιάζει με την ποικιλομορφία του αφού η φύση προίκισε πλουσιοπάροχα τούτον τον τόπο.

Το ορεινό στοιχείο κυριαρχεί στον νομό, ενώ τρία ποτάμια τον διασχίζουν: Αχελώος, Εύηνος, Μόρνος.

Κατακλύζεται από πέντε σημαντικές λίμνες Τριχωνίδα, Αμβρακία, Λυσιμαχία, Οζερός, Βουλακαρία και στολίζεται από τρεις τεχνητές της Στρατού, του Καστρακίου και των Κρεμαστών. Βρέχεται κατά τα δύο τρίτα από θάλασσα με μια τεράστια ακτογραμμή 128χλμ. Τα ΝΔ παράλια χαρακτηρίζονται από την παρουσία λιμνοθαλασσών με γνωστότερες αυτές του Μεσολογγίου – Αιτωλικού που αποτελούν τεράστιας σημασίας υδροβιότοπου και τελούν υπό την προστασία της Συνθήκης Ramsar.

Η ιστορία τον συντροφεύει αιωνίως τώρα, από την εποχή των Σπηλαίων, αφήνοντας τα δώρα της, μοναδικής αξίας αρχαιολογικούς θησαυρούς. Σημαντικά μνημεία της αρχαίας, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής, μεταβυζαντινής και της νεότερης εποχής σφραγίζουν την πολιτιστική κληρονομιά του νομού. Σε αυτά τα μνημεία διαδραματίστηκαν, ιστορικά γεγονότα Παγκόσμιας εμβέλειας.

Το «Κοινό των Αιτωλών», το λίκνο της Δημοκρατίας του Θέρμιου Απόλλωνα. Οι Ναυμαχίες της Ναυπάκτου και του Ακτίου και η Έξοδος Μεσολογγίου είναι ορισμένα από αυτά.

Η Αιτωλοακαρνανία σας προσκαλεί να την γνωρίσετε, να την γευτείτε και να την χαρείτε. Ξεκινήστε την περιήγηση σας, από την Ιερή πόλη του Μεσολογγίου. Πόλη Ιερή, λόγω της εξόδου των ελεύθερων πολιορκημένων. Μία πόλη γεμάτη μνημεία αλλά και ατμοσφαιρική, λόγω της περίφημης λιμνοθάλασσας.

Η άγρια ομορφιά φαίνεται από την ώρα που κάποιος βρεθεί στο Νομό. Τα Βουνά του Βάλτου κατεβαίνουν από το Νομό Άρτας και εμφανίζονται με τις κορυφές Αλίντα και Πυραμίδα. στα δυτικά και βόρεια, το Μακρυνόρος απολήγει στον Αμβρακικό, ενώ ο Ζυγός ή Αράκυνθος, με τη διάβρωση έχει δημιουργήσει τα Στενά της Κλεισούρας, ένα φανταστικό τοπίο! Το Πανιτωλικό στα ΝΑ του Νομού αποτελεί συνέχεια της οροσειράς του Βάλτου, ενώ Ανατολικά και Νότια του Πανιτωλικού, βρίσκεται η Ναυπακτία. Πρωτεύουσα του Νομού είναι η Ιερή πόλη του Μεσολογγίου.

Ακολουθώντας τις αντιθέσεις του τοπίου βρισκόσαστε διαδοχικά σε Αστακό και Αιτωλικό. Δύο πανέμορφες παραθαλάσσιες πόλεις. Εκεί μπορείτε να ξεκουραστείτε και να γευτείτε τα νόστιμα φρέσκα θαλασσινά.

Πιο βόρεια βρίσκεται το Αγρίνιο. Η πόλη που έγινε γνωστή από τα καπνά της, αποτελεί σήμερα τον σημαντικότερο αστικό κόμβο όλης της περιοχής.

Επισκεφθείτε το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, την Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, και την αίθουσα τέχνης Καπράλου, τις διατηρητέες καπναποθήκες Παπαστράτου και Παπαπέτρου, το ναό της Αγίας Τριάδας του Μαύρικα, την αρχαία Στράτο, το φαράγγι της Κλεισούρας, και τα υδροηλεκτρικά φράγματα Κρεμαστών, Στράτου και Καστρακίου.

Η Βόνιτσα στα βόρεια του Νομού εμπνέει με την ηρεμία και το μοναδικό της φυσικό τοπίο. Σήμα κατατεθέν το πανέμορφο κάστρο της και τα έθιμα με τα άλογα που αναβιώνουν κάθε Πάσχα. Αλλά και η Αμφιλοχία δεν υστερεί σε ομορφιά και καθαρές θάλασσες. Η κωμόπολη αλλάζει τις τελευταία χρόνια κι αυτό φαίνεται. Στο Θέρμο, την πόλη του Πατροκοσμά του Αιτωλού, μπορεί κανείς να διαπιστώσει τη θρησκευτικότητα που αποπνέεται και που κάνει τους κατοίκους περήφανους.

Ναύπακτος. Η πανέμορφη βενετσιάνικη πόλη κρατά αναλλοίωτο το χρώμα της, ενώ σήμα κατατεθέν είναι το πανέμορφο κάστρο της, μοναδικό στην Ελλάδα και το γραφικό της λιμάνι.

Η ορεινή Ναυπακτία είναι από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας. Με πυκνά δάση, επιβλητικά βουνά και εντυπωσιακά φαράγγια, φιλοξενεί διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας, συνθέτοντας ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο. Τα ορεινά γραφικά χωριά, χτισμένα ανάμεσα σε έλατα, καστανιές, πλατάνια και τρεχούμενα νερά θα σας μαγέψουν.

Το ταξίδι στην Αιτωλοακαρνανία αρχίζει ή και τελειώνει για τους περισσότερους στο Αντίρριο.

Η καλωδιακή γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ενώνει τον τόπο αυτό με την Πελοπόννησο. Πολύ κοντά βρίσκεται επιτακτική η Βαράσοβα. Προσφέρεται για περιπατητική ορειβασία και αναρρίχηση. Ένα βουνό χαρακτηρισμένο ως ιδιαίτερου κάλλους. Η πανέμορφη θέα από την κορυφή του βουνού στον Πατραϊκό Κόλπο, με την Πάτρα και όλη την αχαϊκή γη να απλώνεται στα πόδια σας. Ενώ από, ενώ από μπροστά σας περνούν τα πλοία των γραμμών Πάτρας- Ιταλίας.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 26310. Δήμος Μεσολογγίου 55120, Νοσοκομείο Μεσολογγίου 57100, Αστυνομία Μεσολογγίου 55715, Λιμεναρχείο Μεσολογγίου 51121, Λιμεναρχείο Αντιρρίου 26340 31296, Λιμεναρχείο Ρίου 2610 991203, Κτέλ Μεσολογγίου 226310 22371.

 

Top