ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ταξιδεψτε στο νομο Πελλας, εξερευνήστε την περιοχή με τους
αυθεντικούς κατοίκους της. Ζήστε και πάρτε μέρος στις τοπικές
παραδοσιακές εκδηλώσεις, γνωρίζοντας ήθη και έθιμα ενός πολιτισμού
από την πορεία μιας ολόκληρης ζωής, που με το πέρασμα του χρόνου,
αφήνει τις αξίες της να γίνουν κτήμα και γνώση σήμερα.

Αξίζει να επισκεφθείτε τον Ν. Πέλλας. Κάθε γωνιά του νομού έχει
το δικό της χαρακτηριστικό στίγμα, που κεντρίζει το ενδιαφέρον και
τις αισθήσεις με τις έντονες εικόνες, τις μοναδικές γεύσεις και την
γλυκιά μυρωδιά της φύσης.

Στην περιήγησή σας, σ’αυτό το ταξίδι έχετε την ευκαιρία να
απολαύσετε εκλεκτούς μεζέδες στα γραφικά ουζερί, ενώ τα εστιατόρια
και οι ταβέρνες προσφέρουν μοναδικές σπεσιαλιτέ και πιάτα με
τοπικές γεύσεις.

Ο Πυρρίχιος, η λύρα η γαστρονομία, είναι στοιχεία που απαρτίζουν
την παράδοση και κρατούν ζωντανές τις μνήμες.

Η ντόπια γευστική παράδοση της περιοχής δίνει το χρώμα και το
άρωμα της κουζίνας των κατοίκων του νομού διαμορφωμένη και
επηρεασμένη από τις γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες, αλλά
και τις επιρροές που δέχεται από τις εθνότητες οι οποίες μετοίκησαν
στην περιοχή.

Οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων εξαρτώνται αποκλειστικά
από τα προϊόντα της περιοχής λόγω της απομόνωσης που τα ύστερα
(παλιά) χρόνια επέβαλε η γεωφυσική μορφολογία του τόπου.

Γι’αυτό η παραδοσιακή μαγειρική έχει έντονα στοιχεία
εντοπιότητας, με την χρήση αγαθών (υλικών) που έβρισκαν στη γη
(σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρόδια, μούσμουλα, δαμάσκηνα,
κυδώνια, σύκα, κάστανα κλπ) και η τοπική κουζίνα συνδεόταν με τις
κοινωνικές εκδηλώσεις των κατοίκων, τις γιορτές, τις προσωπικές
χαρές και λύπες.

Οι γευστικές συνήθειες συνυφαίνονται με τις αλλαγές στον κύκλο
του χρόνου της ζωής, από την γέννηση μέχρι τον θάνατο, από την χαρά
στη λύπη, στην ηρεμία, στην καθημερινότητα.

Στις γεννήσεις έφτιαχναν λαγγίτες-πιτουλίτσες,
στο θάνατο πούπκες (στρογγυλά ψωμιά) και
μακαρία, γλυκό από ρύζι ή φιδέ.

Τα Χριστούγεννα λαχανοντολμάδες και
σαραλία.

Την Πρωτοχρονιά χοιρινό με λάχανο ή πράσο, κολοκυθόπιτα
ή γαλατόπιτα.

Γριβάδι με ξερό κρεμμύδι ή παστό μπακαλάρο με ρύζι του
Ευαγγελισμού.

Το Πάσχα αρνί με φρέσκο κρεμμύδι.

Η κουζίνα λιτή με απλές, καθαρές γεύσεις, που μετά την
απελευθέρωση και την ανταλλαγή πληθυσμού προστίθεται περισσότερο
λάδι, κρέας και καινούργιες συνταγές που φτιάχνουν στα επίσημα
γεύματα, όπως χοιρινό με τηγανιτά κυδώνια. ή δαμάσκηνο, αρνί με
γιαούρτι, ελάχιστο ψάρι, κυρίως γλυκών νερών.

Τις γιορτές μαγειρεύουν φαγητά με βάση θηράματα από το πλούσιο
κυνήγι της περιοχής.Το τραπέζι ήταν και είναι ιερό σημείο
συνύπαρξης και συνάντησης πολλών γενεών. Σερβίρονται
φαγητά, τσουμπλέκι, γριβάδι με κρεμμύδι στο φούρνο, γουλισνός με
μαϊντανό και σκόρδο, ψητό κολοκύθι κίτρινο, παστός βακαλάος με
ρύζι. Λαχανοντολμάδες, χοιρινό με πράσα και δαμάσκηνα, χοιρινό με
κυδώνια, κάστανο και αμπελόφυλλα, τουρσιά διάφορα Πίττες,
γαλατόπιτα – μπλετσνικ, πρασόπιτα – ζελνικ, ριζόπιτα –
μανικ.

Γλυκά, κεράσι, γλυκό ρούπκο, λαγγίτες, τηγανίτες, πιτουλίτσες,
πετμέζι από σύκο ή σταφύλι.

Ροφήματα, ματανίτσα σέρμπιτ, κρασιά τοπικά ροζέ κόκκινα λευκά
πλούσια σ’αρώματα, τσίπουρο.

Στον παραδοσιακό οικισμό του παλαιού Αγίου Αθανασίου το βράδυ
της 23ης Δεκεμβρίου είναι ξεχωριστό. Στην κεντρική
Πλατεία του χωριού ανάβουν μεγάλες φωτιές και γύρω τους
συγκεντρώνεται όλος ο πληθυσμός μόνιμος και προσωρινός. Με πολύ
κρασί, τοπικούς μεζέδες και παραδοσιακά γλυκά ζεσταίνεται ο κόσμος,
για το γλέντι που θα ακολουθήσει.

Λάβετε μέρος στην «Τζαμαλαριά», παραδοσιακό έθιμο γάμου, με
…παρενοχλήσεις, τοπική μουσική, τοπικά φαγητά, άφθονο κρασί και
γλέντι, της 6ης Ιανουαρίου, στο χωριό Αργίσσα.

Κατρακύλισμα των αυγών την δεύτερη μέρα του Πάσχα με την τοπική
γαστρονομία να δίνει δυναμικό παρόν, μουσική και χορό.

Ακολουθήστε τους κατοίκους στο χωριό Βρυττά, το Πανηγύρι του
Αγίου Γεωργίου στις 23 Απρίλη και δείτε την «Αφιέρωση των ζώων με
Δημοπρασία». Χορός, τοπική μουσική, εδέσματα και ψήσιμο όλων των
αφιερωμάτων, απαρτίζουν την γιορτή του Αγίου Γεωργίου, σε μια
περιοχή όπου πέντε δένδρα ενώνονται σχηματίζοντας ανθρώπινο
σώμα.

Το Πανηγύρι της Αγίας Μακρίνας στην Αξό των Γιαννιτσών, ξεκινά
με την προέλαση των ιππέων, συνοδεύοντας τους Καππαδόκες χορευτές,
που είναι ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους. Τους
ακολουθούν οργανοπαίχτες, μουσικοί και χορεύοντας κατευθύνονται
στην πλατεία του χωριού, όπου θα ξεκινήσουν και οι κεντρικές
εορταστικές εκδηλώσεις με την εναπόθεση της εικόνας της Αγίας
Μακρίνας στο κέντρο του χωριού, ως η κεντρική τιμώμενη
οικοδέσποινα.

Σε όλη την διαδρομή των χορευτών, είναι παντού στρωμένα
τραπέζια, γεμάτα από καραμανλίδικα εδέσματα, που προσφέρονται στους
χορευτές, κάνοντας στάση σε αυτά μα και στους επισκέπτες που
ακολουθούν. Το κάθε τραπέζι έχει ετοιμαστεί με πολύ μεράκι και
συναγωνίζεται στην ποικιλία των εδεσμάτων και των δροσιστικών
ποτών.

Το κέφι και ο ενθουσιασμός, οι Καππαδοκιακοί χοροί, πραγματικά
συναρπάζουν και μεταφέρουν όλους τους παρευρισκόμενους στην
ιστορική τους πατρίδα, την Αξό Καππαδοκίας, τότε που πλήθος κόσμου,
συνέρρεε από ολάκερη την Καππαδοκία για να παρακολουθήσουν τα
δρώμενα και να προσκυνήσουν. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα το
Πανηγύρι αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού Καππαδόκες.
Σύμβολο ελπίδας, αξία διαχρονική, παρακαταθήκη, για όλους όσους δεν
ξέχασαν.

Στο χωριό Περαία του Νομού Πέλλας στην γιορτή του Αγίου Θεοδώρου
τιμά την ημέρα αυτή του πανηγυριού βάζοντας τα καλά του και σας
υποδέχεται προσφέροντας την παραδοσιακή Ρεβυθάδα, πίτες και
εδέσματα φτιαγμένα από τις γυναίκες του χωριού. Παραδοσιακά μουσικά
όργανα παίζουν τραγούδια και σκοπούς από την Μικρά Ασία, Θράκη,
Πόντο και Μακεδονία ενώ τα χορευτικά συγκροτήματα δίνουν κέφι.

Αυτά και άλλα πολλά πανηγύρια τελούνται σε όλο το νομό με μεγάλη
λαμπρότητα, κέφι, φαγητό και χορός όλο το χρόνο. Ενώ και άλλες
ποικίλες γιορτές, και εκδηλώσεις, συγκεντρώνουν τον κόσμο της
περιοχής και όχι μόνο.

Γιορτή Κερασιού στον Άγρα αποτελεί εδώ και 30
χρόνια μια μοναδική διήμερη παραδοσιακή αγροτουριστική σταθερή αξία
στις 26-27 Ιουνίου.Πραγματικό παραδοσιακά κερασοπανηγύρι με
γεύσεις, χρώματα, αρώματα της φύσης, εκθέτοντας τα καλύτερα κεράσια
και άλλα τοπικά προϊόντα.

Γιορτή παραδοσιακής κουζίνας, πραγματοποιείται
το  πρωτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Γιορτή τσίπουρου από τα τέλη του Οκτώβρη έως τα
μέσα του Δεκέμβρη, στην περιοχή βράζει ο τόπος. Παραδοσιακά καζάνια
ετοιμάζουν το «φρέσκο ύδωρ», το τσίπουρο, κάθε απόσταξη
συνοδεύεται με παραδοσιακό γλέντι, εδέσματα, τοπική μουσική και
φυσικά άφθονο τσίπουρο.

Αυτή είναι η τοπική γαστρονομία του Ν. Πέλλας.Συνονθύλευμα
γεύσεων, της Μακεδονίας της Θράκης, της Ανατολής, αλλά και του
Πόντου, με τα πρωτογενή προϊόντα να δίνουν γευστικά παραδοσιακά
εδέσματα.Αναζητήστε παραδοσιακά προϊόντα και τα τοπικά εδέσματα της
κάθε περιοχής του νομού. Έκπληκτοι θα ανακαλύψετε πως τα αρώματα
και οι γεύσεις εναρμονίζονται με τον τόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ

Top