ΠΙΤΣΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ

ΥΛΙΚΑ   (για 30 εκ. ταψί)

ΖΥΜΗ 

  • 200 γρ. αλεύρι σιταρένιο σκληρό για ψωμί
  • 150 ml νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά 8 γρ.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΑΛΤΣΑ

  • 250 γρ. (η συσκευασία) κον-κασέ ή 4-5  τομάτες χωρίς
    σπόρια αποφλοιωμένες  και κομμένες ψιλό καρέ
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομ.
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι – πιπέρι

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΣΑ

  • 12 αχιβάδες ή μύδια με κέλυφος
  • 1 μεγάλο καλαμάρι μεγάλο κομμένο ροδέλες
  • 200 γρ. ψίχα γαρίδας
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 100 γρ. φέτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • ρακή
  • ούζο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΖΥΜΗ

Σε ένα μπολ αναμειγνύετε την μαγιά με το αλεύρι. Στο κέντρο
κάνετε μία λακκούβα και ρίχνετε το αλάτι και το χλιαρό νερό.
Ανακατεύετε ελαφρά και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Ζυμώνετε με το χέρι
μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι, ομοιογενές. Σκεπάζετε την ζύμη
και αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

ΣΑΛΤΣΑ

Σε μία κατσαρόλα σοτάρετε με το λάδι το σκόρδο, ρίχνετε την
ντομάτα, αλάτι, πιπέρι (και αποξηραμένα μυρωδικά ό,τι σας αρέσει).
Σιγοβράζετε για 20΄ ανακατεύοντας συνέχεια. Πλένετε,
αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε 2-3 σταγόνες τσίπουρο, 2 κ.σ. λεμόνι και
ανακατεύετε. Προθερμαίνετε καλά το φούρνο στους 200οC
(αντιστάσεις). Ανοίγετε με τα χέρια σας ή τον πλάστη ζυμάρι στον
πάγκο εργασίας σε στρογγυλό σχήμα. Το μεταφέρετε σε λαδωμένο ταψί
κάνοντας ένα χείλος περιμετρικά του. Το αφήνετε για 20΄-30΄ να
ξεκουραστεί. Απλώνετε την σάλτσα ντομάτας (κρύα) στη ζύμη και σε
ομοιόμορφες αποστάσεις, τα θαλασσινά πολύ-πολύ καλά στραγγισμένα
(να μην βγάλουν υγρά). Ψήνετε στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου για
20΄. Πασπαλίζετε με φέτα την πίτσα και συνεχίζετε το ψήσιμο στο
μεσαίο ράφι του φούρνου για άλλα 8΄-10΄. Βγάζετε από το φούρνο
πασπαλίστε με λίγο φρέσκο βασιλικό.

ΣΗΜ.: Μπορείτε αντί για φέτα να χρησιμοποιήσετε
ότι τυρί σας αρέσει (κασέρι, μοτσαρέλα). Μπορείτε να παραλείψετε
την φέτα αν θέλετε μια νηστίσιμη πίτσα.

Top