ΣΑΜΑΛΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ

  • 350 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 700 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 φακελάκι μπέικιν παόυντερ
  • 4 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο
  • 1 βανίλια
  • αμύγδαλα ασπρισμένα & χωρισμένα στη μέση

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3½ φλιτζ. νερό
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 2 βανίλιες
  • 1 ξύλο κανέλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζετε τα σιμιγδάλια με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το
μπέικιν παόυντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύετε. Βάζετε
σε ένα άλλο μπολ το γιαούρτι με τη σόδα στο λεμόνι, ανακατεύετε
(προσοχή γιατί φουσκώνει) και το ρίχνετε στο γιαούρτι. Ανακατεύετε
με το γιαούρτι και ρίχνετε το μείγμα στο μπολ με τα σιμιγδάλια. Με
τον αυγοδάρτη ή με το μίξερ δουλεύετε τα υλικά ώσπου να βραχεί καλά
όλο το σιμιγδάλι και να ομογενοποιηθεί (το μείγμα πρέπει να είναι
σφιχτό). Αδειάζετε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι με διάμετρο
32εκ. και στρώνετε την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα, βρέχοντάς την
συνεχώς. Αφήνετε το γλυκό να σταθεί για 2-3 ώρες στο ψυγείο για να
φουσκώσει το σιμιγδάλι. Στη συνέχεια χαράζετε το σάμαλι με μαχαίρι
σε ρόμβους ή όποιο σχέδιο θέλετε. Στολίζετε το γλυκό σας, βάζοντας
μισό αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού. Ψήνετε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις ή στους
165οC στον αέρα, για 50΄-60΄ περίπου μέχρι να ροδίσει η
επιφάνεια. Όταν είναι έτοιμο, βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και
χρησιμοποιώντας το πινέλο, αλείφετε την επιφάνεια με βούτυρο και το
αφήνετε να κρυώσει. Μετά από 1-1½ ώρα αφού κρυώσει το γλυκό,
ετοιμάζετε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και τα
βράζετε (από την ώρα που θα πάρει βράση) για 4΄-5΄.

Top