ΣΥΚΟ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ

ΥΛΙΚΑ
  

  • 1 κιλό σύκα
  • 1½ κιλό ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 4 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • γαρύφαλλα ή αρμπαρόριζα
  • αμύγδαλα ασπρισμένα

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλέγετε μικρά σύκα και κόβετε το κοτσάνι τους. Τα πλένετε πολύ
καλά και τα τρυπάτε στην βάση τους με αιχμηρό αντικείμενο (βελόνα
πλεξίματος, καρφί περιστρέφοντάς το για να δημιουργηθεί χώρος για
το αμύγδαλο). Σε ένα μπολ  γεμάτο κρύο νερό τοποθετείτε τα
σύκα για 12 ώρες. Τα βάζετε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό, την
φλούδα λεμονιού και τα βράζετε για 30΄, αλλάζοντας ανά 10΄ το νερό,
που θα  πρέπει να είναι χλιαρό. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε
στο τρυπητό για 2-3 ώρες. Μετά τα τοποθετείτε όρθια σε απορροφητικό
χαρτί για να στραγγίξουν εντελώς. Βράζετε τη ζάχαρη με τις 4 κούπες
νερό για 5΄ και ρίχνετε μέσα τα σύκα. Τα βράζετε για 15΄ και τα
αφήνετε μέσα στο σιρόπι για 12 ώρες. Τα αφαιρείτε με τρυπητή
κουτάλα και βράζετε μόνο το σιρόπι μέχρι να δέσει ελαφρά. Γεμίζετε
τα σύκα με τα αμύγδαλα, τα ξαναβάζετε στο σιρόπι μαζί με τα
γαρύφαλλα και το χυμό λεμονιού και βράζετε για 4΄- 5΄ μέχρι να
δέσει το σιρόπι πολύ καλά. Αφήνετε το γλυκό να μισοκρυώσει και το
μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.

ΣΗΜ.: Για να δείτε ότι έχει δέσει το
σιρόπι, ρίχνετε μερικές σταγόνες σε ένα πιατάκι. Αν η σταγόνα
μείνει σαν κόμπος, το γλυκό είναι έτοιμο.
Το σύκο μαυρίζει κατά το δέσιμο. Αν θέλετε να
μείνει πράσινο, μετά το πρώτο βράσιμο τ’αφήνετε για μισή ώρα μέσα
σε διάλυμα από γαλαζόπετρα και νερό (μισή κουταλιά γαλαζόπετρας σε
12 κούπες νερό).
Τα
ξεπλένετε πολύ καλά και τα στραγγίζετε. Συνεχίζετε κανονικά το
δέσιμο του γλυκού.
Το γλυκό
σύκο φτιάχνετε τέλος Ιουνίου όταν τα σύκα είναι μικρά. Συνοδεύουν
τέλεια τον ελληνικό καφέ ενώ το σιρόπι τους περιχυμένο στους
λουκουμάδες ταιριάζει τέλεια.

Top