ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Οι εξαίσιες καμπύλες της Aφροδίτης  Θεά της
Ομορφιάς δεν μπορεί παρά να οφείλονται και στα θεσπέσια εδέσματα
της γενέτειράς της. Η Κυπριακή γαστρονομία παντρεύει, την ελληνική
παράδοση με εξωτικές γεύσεις και πετυχαίνει την απόλυτη ισορροπία,
ανάμεσα στη γαστριμαργική απόλαυση και στην υγιεινή διατροφή από
αγνά Μεσογειακά υλικά.

Η ακτογραμμή της Κύπρου, από τον Ακάμα ως την Αγία Νάπα, είναι
διάσπαρτη με παραδοσιακά ψαροχώρια που προσφέρουν μεγάλη ποικιλία
από φρέσκα ψάρια και όλη τη γκάμα των θαλασσινών του κόσμου.
Μπαρμπούνια και λυθρίνια θα είναι σίγουρα από την ψαριά της ημέρας,
το φαγκρί και η τσιπούρα στα κάρβουνα, τα καλαμάρια ολόφρεσκα και
τραγανά, τηγανισμένα ολόκληρα και το χταπόδι καλοχτυπημένο και
βρασμένο πριν μπει στην ψησταριά για να απελευθερώσει όλους τους
χυμούς του και το άρωμα της θάλασσας.

Οι Κύπριοι είναι κρεατοφάγοι. Η «κυπριακή
σούβλα»
(κάτι σαν το ελλαδίτικο κοντοσούβλι) από αρνί
ή χοιρινό κερδίζει επάξια τον τίτλο του «εθνικού φαγητού»,
ενώ τα παραδοσιακά κυπριακά σουβλάκια είναι με διαφορά η πρώτη
επιλογή. Το κυπριακό σουβλάκι γίνεται με χοιρινό ή σεφταλιά ή και
τα δύο (mix), ψητά στα κάρβουνα, που μπαίνουν ζεστά και αχνιστά σε
πίτα-φάκελο, που έχει προηγουμένως γεμιστεί με ψιλοκομμένα
αγγουράκια, ντομάτες, κρεμμύδια, μαϊντανό και μπόλικο λεμόνι. Το
αχνιστό κρέας ποτίζεται από τα αρώματα των φρέσκων λαχανικών και η
ευωδία τους φλερτάρει προκλητικά με τις αισθήσεις!

Η γνήσια κυπριακή σεφταλιά φτιάχνεται από
χοιρινό κιμά με κρεμμύδι και μαϊντανό, τυλιγμένο σε «πάνα»
(αρνίσια μπόλια) στα κάρβουνα. Τα κυπριακά λουκάνικα, καπνιστά, και
κρασάτα, είναι εξαίσιες πικάντικες λιχουδιές.
Η «λούντζα» (ψαρονέφρι ψημένο στο κρασί και στην
κάπνα) ή η «ποσιρτί» (καπνιστό μπέικον) σε λεπτές φέτες,
συνοδεύουν ιδανικά το πασίγνωστο κυπριακό χαλούμι στη σχάρα. Τα
κυπριακά κουπέπια είναι ντολμαδάκια
με κιμά σε αμπελόφυλλο αλλά με κόκκινη σάλτσα. Η κυπριακή ομελέτα
περιέχει αυγά, ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες, αλλά και φρέσκια
ντομάτα,  τρίμμα από χαλούμι, χωριάτικο λουκάνικο και
δυόσμο.

Το κολοκάσι είναι γλυκιά πατάτα
γιαχνί με κρέας ή κοτόπουλο και ο «ταβάς» στιφάδο λαγός,
κουνέλι ή χοιρινό, αλλά με κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα φέτες και με
«αρτυσιά» (κύμινο). Τα αφέλια,
κάτι σαν την Ελλαδίτικη τηγανιά, είναι κύβοι χοιρινού,
μαριναρισμένοι σε κόκκινο ξηρό κρασί, με σκόρδο, δάφνη και
ψιλοκομμένο ξερό κόλιανδρο.Οι
κυπριακές ραφκιόλες είναι τα
τοπικά ravioli, ζυμαρικά γεμιστά με χαλούμι και αυγό, πασπαλισμένα
με ψιλοκομμένο δυόσμο ή μέντα.

Η κυπριακή κουζίνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού, της
παράδοσης και της καθημερινότητας της Κύπρου, αλλά και του
τουριστικού της προϊόντος. Για το λόγο αυτό ο Κυπριακός Οργανισμός
Τουρισμού έχει θεσμοθετήσει το πρόγραμμα
«Βάκχις» (κατά τον ομώνυμο ξακουστό
Κύπριο μάγειρα του 3ουαι.μ.Χ. ), το οποίο αξιολογεί,
αναγνωρίζει και πιστοποιεί την ποιότητα της παραδοσιακής κυπριακής
κουζίνας που προσφέρεται στο νησί.

Top