ΦΑΣΟΥΛΟΤΑΒΑΣ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό φασόλια 
  • 1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι
  • 1-2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • ¼ κ.γ. μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν
  • 3 μεγάλες κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  • 2 κ.σ. αλάτι

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φουσκώνετε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια. Πλένετε τα φασόλια
καλά και τα βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με 4-5 δάχτυλα νερό, σε
δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν μία βράση, χύνετε το νερό και βάζετε
καινούργιο, μέχρι τη μέση της κατσαρόλας περίπου και συνεχίζετε το
βρασμό. Προσθέτετε το κρεμμύδι χοντροκομμένο, τα 2/3 του λαδιού και
τα πιπέρια. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζετε τη φωτιά στο σιγανό. Σε
καμιά ώρα, αν τα φασόλια είναι βραστερά, δοκιμάζετε και αν είναι
έτοιμα προσθέτετε το αλάτι και τον πελτέ. Ανακατεύετε απαλά να
λιώσει ο πελτές και γυρίζετε το φαγητό σε ταβά (πήλινο σκεύος) ή
ταψί. Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι από πάνω και ψήνετε σε δυνατό φούρνο
(250 βαθμούς με αέρα) για 30΄-45΄. Κατά διαστήματα ανακατεύετε όταν
δούμε ότι πιάνει πέτσα. Είναι έτοιμο όταν μελώσει και έχει σωθεί το
πολύ νερό.

Top