ΧΟΙΡΙΝΑ ΚΟΤΣΙΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 χοιρινά κότσια από μπούτι περίπου 1500γρ. το καθένα, με το
    κόκαλο.
  • 8 καρφάκια γαρίφαλο
  • 5 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 5 δαφνόφυλλα
  • 4 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από πορτοκάλι
  • χοντρό αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΙΜΜΑ

  • ⅓  φλιτζ. τσαγιού μέλι θυμαρίσιο
  • ⅓ φλιτζ. τσαγιού μουστάρδα
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι – ½ κ.γ. πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ: Αποβραδίς βάζετε
τα κότσια σε μία λεκάνη με νερό και 3-4κ.σ. χοντρό αλάτι. Με τον
τρόπο αυτό «ψήνεται» το σκληρό τους δέρμα και έτσι μετά,
κατά τη διάρκεια του ψησίματος γίνεται τραγανό και ρόδινο. Την
επομένη προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Ξεπλένετε
τα κότσια, τα σκουπίζετε καλά και καρφώνετε στο καθένα από 2
γαρίφαλα.

ΑΛΕΙΜΜΑ: Ανακατεύετε σε ένα
μπολ το μέλι, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το
αλάτι και το πιπέρι. Στρώνετε τα κρεμμύδια στον πυθμένα μιας
μεγάλης γάστρας ή ενός μεγάλου ταψιού και πάνω τους βάζετε το ένα
δίπλα στο άλλο τα κότσια, όρθια, δηλαδή με το κόκαλο προς τα επάνω.
Προσθέτετε το ξυλάκι κανέλας, τα δαφνόφυλλα, τα σκόρδα, το κρασί,
τη φλούδα πορτοκαλιού και ½ φλιτζάνι τσαγιού από το ζωμό. Με ένα
πινελάκι περνάτε τα κότσια με το άλειμμα και με όσο περισσέψει τα
περιχύνετε. Κλείνετε τη γάστρα ή σκεπάζετε το ταψί πρώτα με
αλουμινόχαρτο. Βάζετε το σκεύος στο φούρνο και ψήνετε για 30΄.
Μετά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους
150ο-160οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες
2-3½ ώρες, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να μελώσει. Αν
χρησιμοποιήσετε ταψί, θα προσθέσετε 1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό
 ζωμό 1½ ώρα πριν από το τέλος του ψησίματος. Μεταφέρετε τα
κότσια σε μία πιατέλα. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνους στους
200οC. Πετάτε από τη σάλτσα τη φλούδα πορτοκαλιού, την
κανέλα και τα δαφνόφυλλα, τη μεταφέρετε σε μια σαλτσιέρα και τη
διατηρείτε ζεστή μέχρι να σερβίρετε. Ξαναβάζετε τα κότσια στη
γάστρα ή στο ταψί και τα ψήνετε χωρίς καπάκι, για άλλα 15΄-20΄,
ώσπου να ροδίσουν.

ΣΗΜ.: Περιχύνετε με τη
ζεστή σάλτσα. Συνοδεύεται με πουρέ ή ψητές πατάτες.

Top