ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΕ ΓΕΥΣΕΙΣ

Το βούτυρο από μόνο του αναδεικνύει λόγω του αρώματός
του, τη γεύση των φαγητών και την βελτιώνει. Όταν όμως
αναμειγνύεται με αρωματικά φυτά και βότανα δημιουργούνται μείγματα
βουτύρου. Το καθένα, έχει τη δική του χαρακτηριστική γεύση και
απογειώνει τη γεύση του φαγητού, δίνοντας περισσότερη γεύση και
ένταση.

Τα αρωματικά βούτυρα χρησιμοποιούνται σε σούπες, σε
σάλτσες, στα ψητά κρέατα, στα ψάρια, στα οστρακοειδή (αντί σάλτσας)
και στα λαχανικά.

Διακρίνονται σε δύο είδη: Τα κρεμώδη αρωματικά βούτυρα και τα
σκληρά αρωματικά βούτυρα.

Τα κρεμώδη αρωματικά φτιάχνονται και χρησιμοποιούνται αμέσως για
άλειμμα επάνω σε ψωμί, για γέμιση ή συνοδεύουν βραστά
μαγειρέματα.

Σερβίρονται χωριστά. Με ένα κορνέ σχηματίζοντας ροζέτες επάνω σε
μικρό σκεύος όπως κουταλάκι, μπολ, κ.ά. Τα σκεύη τα οποία πρέπει να
έχουν περαστεί από καυτό νερό για να μη κολλάει το βούτυρο.

Τα σκληρά αρωματικά βούτυρα δεν χρησιμοποιούνται αμέσως.
Πλάθονται σε σχήμα κυλίνδρου, ροζέτας, μικρού κύβου κ.ά. Μπαίνουν
στο ψυγείο ή στην κατάψυξη τυλιγμένα σε μεμβράνη. Κόβονται σε φέτες
αν είναι κύλινδρος με ένα κοφτερό μαχαίρι περασμένο από καυτό νερό.
Τοποθετούνται επάνω σε σαλάτες επάνω σε ψητά ή σαν συνοδευτικά σε
μπολάκια.

Οι γεύσεις που μπορείτε να δώσετε στο βούτυρο είναι άπειρες. Η
διαδικασία δε, για να το φτιάξετε απλή. Χρειάζεστε βούτυρο, αλάτι,
αρωματικά και λίγο υγρό στοιχείο, όπως χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού
κ.ά. Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να
μαλακώσει. Τα αρωματικά πρέπει να τα ψιλοκόβετε την στιγμή που θα
φτιάξετε το βούτυρο.

Top