ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΣΑΒΟΡΟ

ΥΛΙΚΑ

  • 1-1½ κιλό μπαρμπούνια
  • 3 κ.σ. φυλλαράκια δενδρολίβανο
  • 1 φλιτζ. ξίδι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • 2-2½ φλιτζ. αλεύρι
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζετε τα μπαρμπούνια από τα λέπια και τα εντόσθια, τα
πλένετε και τα αλατοπιπερώνετε. Τα βάζετε σε σουρωτήρι να
στραγγίξουν και τα αφήνετε για 1 ώρα στο ψυγείο. Βάζετε σε ένα
τηγάνι ελαιόλαδο μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση και το βάζετε να
ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά. Αλευρώνετε τα ψάρια, τα τινάζετε να
φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα τηγανίζετε για περίπου 5΄-7΄ από
την μία πλευρά. Τα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε
το τηγάνισμα για 3΄-4΄ ακόμα μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα
βάζετε σε βαθιά πιατέλα. Όταν τηγανίσετε όλα τα ψάρια, σουρώνετε το
ελαιόλαδο σε ένα σουρωτήρι για να αφαιρέσετε το καμένο αλεύρι.
Ξαναβάζετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και το ζεσταίνετε καλά. Ρίχνετε
μέσα τα κλωναράκια δενδρολίβανο, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα 2-3
φορές και σβήνετε με το ξίδι. Αφήνετε να πάρει το μείγμα 1-2
βράσεις και το αδειάζετε πάνω στα μπαρμπούνια. Το φαγητό τρώγεται
ζεστό και κρύο. Μπορεί δε να διατηρηθεί για 15-20 ημέρες εκτός
ψυγείου, αρκεί να είναι σκεπασμένο με το λάδι του.

ΣΗΜ.: Η συνταγή μαγειρεύεται σχεδόν σε όλη
την Ελλάδα. Στη Λευκάδα μάλιστα προσθέτουν σταφίδες και σκόρδο τη
ώρα που σιγοβράζει το ξίδι και το δενδρολίβανο.

Top