ΜΠΟΥΚΟΒΟ

Αυτή η σλάβικη λέξη σημαίνει καυτερό. Το μπούκοβο ή αλλιώς
«μεσογειακό τσίλι» είναι μπαχαρικό που δημιουργείται από
αποξηραμένες ψιλοκομμένες κόκκινες καυτερές πιπεριές. Δε λείπει
ποτέ από το τραπέζι των Βορειοελλαδιτών.

Λέγεται ότι ή ονομασία μπούκοβο δόθηκε στη γνωστή κόκκινη
πιπεριά από έναν καλόγερο που την καλλιεργούσε το 16οαι.
σε ένα μοναστήρι στη Σερβία. Μπούκοβο ονομάστηκε και το μοναστήρι,
στο οποίο καλλιεργούνταν η ομώνυμη πιπεριά.

Προέλευση: Μεσογειακές και Βαλκανικές χώρες Ελλάδα και
Τουρκία.

Καυτή γεύση πιο ήπια συγκριτικά με αυτή των πιπεριών
τσίλι.Χρησιμοποιείται στο λάχανο τουρσί, στο βούτυρο, στο
τας-κεμπαπ. Συνιστάται για τον πατσά και γενικότερα για σούπες,
βραστά αλλά και ψητά. Δοκιμάστε το στη φασολάδα, στον κιμά και στο
κους-κους. Μπορείτε να το προσθέσετε επίσης και στα κίτρινα τυριά
για πιο πικάντικη επίγευση.Ως «μεσογειακό τσίλι» αποτελεί
συστατικό πολλών μεσογειακών γεύσεων. Το συνδυάζουμε με ρίγανη,
μαντζουράνα, βασιλικό, μαϊντανό, σκόρδο, πάπρικα.

Top