ΔΡΑΜΑ: ΜΙΑ ΠΟΛΗ – ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η Δράμα είναι μια όμορφη πόλη με σύγχρονο εμπορικό κέντρο, μεγάλες πλατείες, πάρκα και πολυώροφα οικοδομικά τετράγωνα. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου η Δράμα έζησε τη χρυσή εποχή της χάρη στο εμπόριο του καπνού, οι καλλιέργειες του οποίου ξεπερνούσαν τα 100.000στρ.

Νεοκλασικά σπίτια στόλιζαν τους δρόμους της και συνυπήρχαν με τους τούρκικους μαχαλάδες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο οικιστικό κράμα μέρος του οποίου διατηρείται έως τις μέρες μας. Είναι οι παλιές γειτονιές της που ξεπροβάλλουν πίσω από τα σύγχρονα κτίρια και τους εμπορικούς δρόμους.

Το καταπράσινο πάρκο 60στρ. που πλαισιώνει τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης των ντόπιων και ιδανικό σημείο για να αρχίσετε την περιπλάνησή σας στην πόλη. Στη βόρεια πλευρά του πάρκου βρίσκεται το Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών του Δήμου Δράμας, από όπου μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για την πόλη, τις εκδηλώσεις που γίνονται κάθε εποχή, καθώς και τις εκδρομές στα αξιοθέατα του νομού.

Ωστόσο, πριν φύγετε από την περιοχή, αξίζει να κάνετε μια βόλτα με τα πόδια γύρω από το τείχος της Αγίας Βαρβάρας που υψώνεται ανάμεσα στο πάρκο και στην πόλη. Το τείχος ύψους 2μ., ομορφαίνει με πολύχρωμα γράφιτι, πολλά από τα οποία είναι πραγματικά έργα τέχνης.

Στις παρυφές του πάρκου βρίσκονται αξιόλογα κτίρια που αξίζουν την προσοχή σας. Ανάμεσά τους, πολυώροφες, διατηρητέες καπναποθήκες των αρχών του 20ουαι., όπως αυτή του Ελβετοεβραίου καπνέμπορου Ερμάν Σπίρερ, νερόμυλοι, όπως ο παλιός μουσουλμανικός «Μύλος του Ζόνκε» και παραδοσιακές κατοικίες, ιδιαίτερα αυτές της παλιάς εβραϊκής συνοικίας. Εδώ βρίσκεται και η Πινακοθήκη της πόλης.

Ακολουθώντας την οδό Πατριάρχου Διονυσίου φθάνετε στον Δημοτικό Κήπο με τα πλατάνια και τις λιμνούλες. Σημείο αναφοράς η οδός Εθνικής Αμύνης την οποία οι ντόπιοι ονομάζουν «παραλία» παρότι βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα. Ο λόγος είναι ότι είναι γεμάτη καφέ και μπαράκια. Τα βράδια γεμίζει με κόσμο που κάνει περατζάδα, όπως στις παραλιακές περιοχές.

Στην αρχή της οδού Εθνικής Αμύνης, κοντά στην έξοδο προς Καβάλα, υπάρχει ο όμορφος σιδηροδρομικός σταθμός που κτίστηκε από Γάλλους μηχανικούς το 1875. Μπορείτε να δείτε τους παλιούς συρμούς που μετέφεραν επιβάτες και εμπορεύματα από και προς τη Δράμα.

Ζωντανό σημείο της πόλης είναι και η πλατεία Ελευθερίας, με το εμπορικό κέντρο της Δράμας να απλώνεται περιμετρικά της. Στα σοκάκια της Βενιζέλου και στον κεντρικό της 19ης Μαΐου βρίσκονται δεκάδες μικρά καταστήματα, που δίνουν ξεχωριστή νότα στην παραδοσιακή αγορά. Η Δράμα διαθέτει μεγάλη κινηματογραφική ιστορία, λόγω του φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Αξίζει να δείτε τον Δημοτικό Κινηματογράφο «Ολύμπια» που κάθε Σεπτέμβριο φιλοξενεί το φανατικό σινεφίλ κοινό του Φεστιβάλ.

Επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου τα εκθέματα φανερώνουν την ανθρώπινη παρουσία στον Νομό Δράμας από τα παλαιολιθικά χρόνια.

Στα αξιοθέατα της πόλης συγκαταλέγονται επίσης το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε μοντέρνο κτίριο στην οδό Βενιζέλου, η Μητρόπολη των Εισοδίων της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1834, καθώς και οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Σοφίας (10οςαι.) και των Ταξιαρχών, (εποχής Παλαιολόγων), που βρίσκονται μέσα στα παλιά βυζαντινά τείχη της πόλης. Η πρώτη, μάλιστα, είναι το παλιότερο κτίριο της Δράμας. Πολύ κοντά στην εκκλησία, σώζεται τμήμα των βυζαντινών τειχών αλλά και ο πύργος που κάποτε φιλοξενούσε το ρολόι της πόλης το οποίο κλάπηκε την περίοδο της Κατοχής.

ΤΑ ΜΠΑΚΙΡΤΖΙΔΙΚΑ

Η πόλη της Δράμας θα σας ταξιδέψει στον χρόνο. Η αγορά με τα Μπακιρτζίδικα μπορεί να θεωρηθεί η μαγική πύλη που θα σας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Δείτε τις επιγραφές καταστημάτων με ημερομηνίες του 1800. Εκτός από τα καταστήματα με χειροποίητα χάλκινα σκεύη, στην οδό Αμύντα, υπάρχουν πολλά υφασματάδικα και άλλα παραδοσιακά καταστήματα, εικόνες μιας άλλης εποχής.

Με αφετηρία την πόλη της Δράμας αναλύψτε άγνωστα χωριά στο Παρενέστι, οδηγηθείτε μέχρι το δάσος του Φρακτού και γνωρίστε τη θερμή φιλοξενία σε έναν τόπο χαρακτηρισμένο ψυχρό, το Κάτω Νευροκόπι.

Top