Dressing Vinegret

Η πιο σημαντική σάλτσα με πάρα πολλές χρήσεις στην
κουζίνα. Τα βασικά συστατικά είναι μία λιπαρή ουσία και μια
όξινη.

Λιπαρή ουσία δηλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Όξινη δηλ. ξίδι, λευκό ή
κόκκινο, μπαλσάμικο ή μυλόξιδο κ.λ.π. Χυμοί φρούτων (λεμόνι
συνήθως). Με βάση τα δύο αυτά συστατικά η αναλογία όλων πρέπει να
είναι 3 προς 1, δηλ. 3 μέρη λιπαρής ουσίας, ένα μέρος όξινη.
Μπορείτε να φτιάξετε μια απλή βινεγκρέτ.

Στη βινεγκρέτ για να δέσει καλύτερα χρησιμοποιείστε διάφορα
υλικά που βοηθούν στην πρόσμιξη των υλικών, για καλύτερο γευστικό
αποτέλεσμα.

Η μουστάρδα και οι κρόκοι βρασμένων αυγών είναι αυτά που
χρησιμοποιούνται συνήθως. Άλλα υλικά που μπορούν να προστεθούν στη
σάλτσα, έχουν σχέση γενικά με το τελικό αποτέλεσμα. Τέτοια είναι
φρέσκα βότανα: μαϊντανός, βασιλικός, δυόσμος κόριανδρος. Κάπαρη,
αγγουράκι τουρσί, ελιές. Ίσως και κάποια μπαχαρικά σε ελάχιστες
ποσότητες. Αρωματικά λαχανικά, ξύσμα από λεμόνι, πορτοκάλι ή άλλα
φρούτα. Κρεμμύδι, μέλι, λιαστή ντομάτα, τσίνζτερ κ.ά. Αλάτι,
πιπέρι.

ΣΗΜ: Μπορείτε να κάνετε συνδυασμό με τα λάδια.
1 μέρος οξινη ουσία, 2 μέρη ηλιέλαιο και 1 μέρος λάδι με
περισσότερο άρωμα όπως σισαμέλαιο, καρυδέλαιο ή φουντουκέλαιο για
ιδιαίτερες συνταγές.

Top