ΦΩΚΙΔΑ

Ο νομός Φωκίδας παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση, χάρη στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, στα αξιόλογα ιστορικά μνημεία, το πανέμορφο Γαλαξίδι και τις δαντελωτές ακρογιαλιές.

Αξίζει επίσης να περιπλανηθεί κανείς σε όλο το νομό Φωκίδας να ανακαλύψει τα γραφικά ορεινά χωριά του νομού που είναι διάσπαρτα στα δάση.

Η πρωτεύουσα του νομού, η Άμφισσα, είναι μία γραφική πόλη, χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Έλατος, στην άκρη ενός απέραντου ελαιώνα. Αποτελεί το εμπορικό και οικονομικό κέντρο του νομού, διατηρώντας το παραδοσιακό της χρώμα.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα της πόλης, αξίζει να επισκεφθείτε το κάστρο της Ωριάς, τον βυζαντινό μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας, το βυζαντινό ναό του Σωτήρος, τα σπίτια των αρχηγών της Επανάστασης Δυοβουνιώτη και Πανουργιά και τη «Λυκότρυπα», τάφο Μυκηναϊκής περιόδου σκαλισμένο σε βράχο. Η Άμφισσα διαθέτει επίσης Αρχαιολογικό Μουσείο, Λαογραφικό Μουσείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη και Δημοτική Πινακοθήκη.

Το Γαλαξίδι είναι μία παραθαλάσσια, ιστορική και γραφική κωμόπολη. Διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς διέθετε έναν από τους πιο δυνατούς ναυτικούς στόλους. Το γραφικό λιμανάκι, τα παλιά αρχοντικά, τα καπετανόσπιτα και οι εκκλησίες προσδίδουν ιδιαίτερο χρώμα στην πόλη. Το Γαλαξίδι έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός.

Επισκεφθείτε το ναό του Αγίου Νικολάου με υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, το ναό της Αγίας Παρασκευής με το ηλιακό ρολόι, το βυζαντινό μοναστήρι του Σωτήρος, το Ναυτικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο. Δείτε τα γραφικά σπίτια των καπεταναίων, και το παλιό πέτρινο υδραγωγείο του 15ουαι. Κολυμπήστε στις υπέροχες παραλίες και γευθείτε φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες της περιοχής.

Η Γραβιά είναι ένα χωριό, γνωστό για την ιστορική μάχη που δόθηκε εκεί από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και τα παλικάρια του στις 8 Μαΐου του 1821, προκειμένου να εμποδίσουν την προέλαση του Ομέρ Βρυώνη προς την Πελοπόννησο. Η επέτειος της μάχης εορτάζεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου με πλήθος εκδηλώσεων. Επισκεφθείτε την προτομή του ήρωα Οδυσσέα Ανδρούτσου, το ιστορικό χάνι, το αξιόλογο μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου και το κοινοτικό μουσείο στο Καστέλι, με αρχαιολογικά ευρήματα, εικόνες, χειρόγραφα και τοπικές φορεσιές.

Ο πασίγνωστος αρχαιολογικός χώρος των Δελφών προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες. Ο οικισμός των Δελφών, η περιοχή όπου ιδρύθηκε και άκμασε το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε μία μοναδική θέση στον Παρνασσό, προσφέροντας μία εντυπωσιακή πανοραμική θέα. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης.

Η Ιτέα είναι μία όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη. Το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε υπέροχες παραλίες Τροκαντερό και Μαϊάμι, που έχουν βραβευτεί με γαλάζιες σημαίες, καθώς και στις παραλίες του Ξενία και της Ευαγγελίστριας.

Στη Φωκίδα βρίσκονται τα Τριζόνια, το μεγαλύτερο από τα νησάκια του Κορινθιακού Κόλπου, όπου δεσπόζει βενετσιάνικο κάστρο. Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

Άλλες περιοχές που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η Αγόριανη, Ερατεινή, Κίρρα, Λιδωρίκι, Πολύδροσος, Χρισσό.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 22650. Δήμος Άμφισσας 22653 50000-16, Νοσοκομείο Άμφισσας 22222 / 28400, Αστυνομία Άμφισσας 28623, Τροχαία Άμφισσας 28221, Πυροσβεστική Άμφισσας 28199, ΚΤΕΛ Άμφισσας 28226, Ταξί Άμφισσας 28600, Αρχαιολογικό Μουσείο 23344, Λαογραφικό Μουσείο 28102.

Top