ΓΑΛΑΤΟΠΙΤA

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 lt γάλα
  • 6 αυγά
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 3 βανίλιες
  • 6 φύλλα κρούστας

 

ΣΙΡΟΠΙ

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί. Παράλληλα σε ένα
μπολ χτυπάτε την ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τα αυγά. Ρίχνετε το
μείγμα στο γάλα (χλιαρό) την φλούδα λεμονιού, τις βανίλιες και
ανακατεύετε μέχρι να γίνει κρέμα. Κατεβάζετε από τη φωτιά. Ρίχνετε
το βούτυρο και αφαιρείτε την φλούδα λεμονιού. Βουτυρώνετε ένα ταψί
(μέτριο) στρώνετε τα φύλλα ένα-ένα βουτυρώνοντάς τα και ρίχνετε την
κρέμα (χλιαρή). Γυρίζετε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς
τα μέσα. Αλείφετε με βούτυρο τις άκρες των φύλλων. Ψήνετε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 50΄-60΄
περίπου.

 

ΣΙΡΟΠΙ

Σε μία κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζετε για
6΄-7΄ από το σημείο βρασμού. Όταν βγάλετε το γλυκό από το φούρνο το
περιχύνετε με το χλιαρό σιρόπι. Σκεπάζετε το γλυκό με μια πετσέτα
και το αφήνετε για μισή ώρα και σερβίρετε.

Top