ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό καλαμαράκια
  • 2 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 2-3 φέτες λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένες
  • 2-3 κ.σ. Κορινθιακή σταφίδα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο λειωμένη
  • ½ κ.γ. εστραγκόν
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΑΛΤΣΑ

  • 4 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε και καθαρίζετε τα καλαμαράκια. Κόβετε σε μικρά κομμάτια
το κεφάλι και τα πλοκάμια. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο
και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 3΄-4΄. Ρίχνετε το σκόρδο, τα
ψιλοκομμένα καλαμαράκια και σοτάρετε για 3΄-4΄. Σβήνετε με το
κρασί, ανακατεύετε και προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, τις
σταφίδες, τον άνηθο, το ρύζι, το εστραγκόν, το αλάτι και το πιπέρι.
Συμπληρώνετε 2φλ. χλιαρό νερό, σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να
σιγοβράσει για 10΄-12΄ (έως ότου πιει τα υγρά του). Ρίχνετε το χυμό
λεμονιού και ανακατεύετε. Αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του
φαγητού και γεμίζετε τα καλαμαράκια. Σε ένα ταψάκι βάζετε την
τριμμένη ντομάτα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι,
αλάτι-πιπέρι. Βάζετε τα καλαμαράκια στο ταψάκι. Ρίχνετε μισό
φλιτζάνι χλιαρό νερό. Σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30΄-35΄. Αφαιρείτε
το αλουμινόχαρτο και αφήνετε για 5΄-10΄ μέχρι να ροδίσουν.

Top