Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Η παραδοσιακή Ιρλανδέζικη κουζίνα είναι μάλλον λειτουργική παρά
εξεζητημένη και σκοπό έχει να προσφέρει θερμίδες μάλλον παρά να
εντυπωσιάζει. Το στυλ είναι απλό και έχει επηρεαστεί ελάχιστα από
τη γαλλική και τις άλλες ευρωπαϊκές κουζίνες. Ωστόσο, η καλή
ποιότητα των πολλών υλικών που χρησιμοποιεί (φρέσκος
σολομός από τα ποτάμια, γαλακτοκομικά προϊόντα,
νόστιμο αρνί και υπέροχο μπέικον), δημιουργούν πολύ νόστιμα φαγητά.
Βασικά υλικά το νόστιμο βούτυρο και πολλά
γαλακτοκομικά, σπουδαία τυριά και αλλαντικά. Τα
γνωστά λουκάνικα με αίμα και πλιγούρι. Στην
Ιρλανδία η μέρα αρχίζει με ένα καλό πρωϊνό με πόριτζ, μπέικον και
αυγά ή ψάρι, τοστ και μαρμελάδες άσπρες και μαύρες μαρέγκες και
τσάι ή καφέ. Το μεσημεριανό γεύμα είναι το κυριότερο της ημέρας. Το
βράδυ οι Ιρλανδοί τρώνε μία ελαφριά σούπα.

Το αγαπημένο φαγητό των Ιρλανδών είναι οι
πατάτες.
Η ιστορία της Ιρλανδίας επηρεάστηκε πολύ από την
πατάτα, το «φαγητό των φτωχών», που λέγεται ότι εισήχθη στο νησί
από το σερ Ουόλτερ Ράλι, στα τέλη του δέκατου έκτου αιώνα. Η
εμφάνιση της πατάτας ήταν μια ευλογία Θεού σε μια χώρα που
βρισκόταν στα όρια της πείνας. ¨Όταν τα φτωχά εδάφη της Ιρλανδίας
φυτεύτηκαν με πατάτες, άρχισαν να δίνουν εξαπλάσιες ποσότητες
τροφής απ’όσο όταν φυτεύονταν με δημητριακά. Η Ιρλανδία έγινε χώρα
μονοκαλλιέργειας και τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ζώα εξαρτιόνταν
από την πατάτα. Η καταστροφή της σοδιάς πατάτας του 1845 προκάλεσε
εθνική καταστροφή και ολόκληρες οικογένειες αντιμετώπισαν το φάσμα
της πείνας.

Οι πατάτες παραμένουν η κυριότερη διατροφή σ’όλη την αγροτική
Ιρλανδία. Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά πιάτα με βάση την πατάτα, π.χ.
πατατοκεφτέδες που σερβίροντε αλειμμένοι με βούτυρο για δείπνο. Η
πατάτα είναι επίσης βασικό συστατικό σε σούπες, ραγού, ψωμιά και
γλυκά και ιδιαίτερα στο ιρλανδέζικο ραγού, το οποίο φτιάχνεται
παραδοσιακά με λαιμό αρνιού, κρεμμύδια και πατάτες.

Το ιρλανδέζικο ψωμί σόδας φτιάχνεται με ξινόγαλο και φουσκώνει
με μαγειρική σόδα. Στα ψαράδικα χωριά υπάρχουν πολλά πιάτα με
θαλασσινά και τα ιχθυοπωλεία αφθονούν στις παράκτιες περιοχές. Το
νόστιμο καπνιστό σκουμπρί το βρίσκει κανείς όλο το χρόνο. Ντόπιες
σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν το κρουμπίν, χοιρινό πόδι, χοιρινά
λουκάνικα και πατάτες.

Η Ιρλανδία είναι επίσης γνωστή για τη μαύρη
μπύρα
της, που έγινε γνωστή στον κόσμο το 1759 από τον
Άρθουρ Γκίνες. Εξαιρετικά δημοφιλής στα μπαρ, χρησιμοποιείται και
στην κουζίνα για να αρωματίζει τα ραγού και διάφορα κέικ.
Το ιρλανδέζικο ουίσκι, που φτιάχνεται με κριθάρι
και σιτάρι ή βρώμη και ωριμάζει για επτά χρόνια, είναι το μυστικό
για έναν πετυχημένο ιρλανδέζικο καφέ. Οι Ιρλανδοί ήταν οι πρώτοι
που έφτιαξαν ουίσκι, το οποίο ονόμασαν «ευλογημένο νερό». Ο θρύλος
αναφέρει ότι έμαθαν την τέχνη της απόσταξης από τον Άγιο Πατρίκιο,
προστάτη άγιο της Ιρλανδίας, τον 5ο αι. Φαίνεται σίγουρο, πάντως,
ότι οι Ιρλανδοί μοναχοί ασχολούνταν με την Παρασκευή του ποτού πολύ
πριν αρχίσουν να το πουλάνε έξω από τα μοναστήρια τον ενδέκατο
αιώνα.

Ο γνωστός Ιρλανδέζικος καφές σερβίρεται στο
τέλος του δείπνου. Το μείγμα από ιρλανδέζικο ουΐσκι και
φρεσκοβρασμένο καφέ, με ζάχαρη, με μία στρώση από παγωμένη κρέμα.
Πρέπει να σερβίρετε σε ψηλό ποτήρι. Μην ανακατέψετε τον καφέ όταν
βάζετε την κρέμα. Ο καυτός καφές πρέπει να πίνετε μέσω της στρώσης
της κρέμας. Το ρόφημα λέγεται ότι επινοήθηκε στις αρχές της
δεκαετίας του ’50 από έναν μπάρμαν του Δουβλίνου, τον Σάνον
Έρπορτ.

Top