Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ – ΠΡΟΙΟΝΤΑ – ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ο θρύλος για το νέκταρ του Ολύμπου, η περί­φημη
κοιλάδα των Τεμπών, τα ιστορικά Αμπελάκια με τους πρωτομάστορες της
πέ­τρας, τα θρυλικά τσιπουράδικα του Τύρναβου μπλέκο­νται αρμονικά
με τους λιτούς αλλά  γευστικούς μεζέ­δες, τις πλούσιες
χειροποίητες πίτες και το πορφυρό κρασί της Ραψάνης.

Η βόλτα στις βουνοκορφές του Προφήτη Ηλία στον
Όλυμπο, ανάμεσα στους μοναδικούς αμπελώνες με τις ποικιλίες
Κρασάτο, Σταυρωτό και Ξινόμαυρο είναι μία ανεπανάληπτη
εμπειρία.

Τα τσιπουράδικα της Ελασσόνας είναι ίσως λιγότερο
γνωστά από εκείνα του Βόλου αλλά σερβίρουν εξαιρετικούς
μεζέδες σε λιλιπούτεια πιάτα και φυσικά τσίπουρο.

Μέχρι τη δεκαετία του 1960 τα τσιπουράδικα της
Ελασσόνας ήταν στην ουσία καφενεία, που από το μεσημέρι μέχρι τις
βραδινές ώρες σερβίριζαν τσίπουρο σε μικρά χαμηλά ποτήρια, μαζί με
μεζέ στο πιατάκι του καφέ!

Από τη δεκαετία του 1970 τα τσιπουράδικα της
πόλης αρχίζουν να παίρνουν τη μορφή του μεζεδοπωλείου, όπου ο μεζές
πρωταγωνιστεί και το τσίπουρο περνά σε δεύτερη μοίρα.

Δοκιμάστε πιπεριές σε ξινό και άλμη, βραστά
παντζάρια, λάχανο και ραδίκια, πατσές ψιλοκομμένες,
κρεμμυδοκεφτέδες, φέτα ψητή με ντομάτα, μπούκοβο και τασκίμη (ένα
είδος σπετζοφάι).

Το αμύγδαλο της Λάρισας

Αν βρεθείτε άνοιξη στην περιοχή της αποξηραμένης
λίμνης Κάρλα, περιδιαβείτε τους αμέτρητους ανθισμένους αμυγδαλεώνες
της περιοχής, που κάνουν το τοπίο σχεδόν ονειρικό. Τα αμύγδαλα αυτά
είναι πολύ μεγάλα, γλυκά και νόστιμα.

Το αμύγδαλο Λάρισας είναι από τις μεγαλύτερες
συστηματικές καλλιέργειες στη χώρα. Οι αμυγδαλεώνες της περιοχής
αποτελούν το ¼ των συνολικών εκτάσεων της Ελλάδας. Μέρος της
παραγωγής εξάγεται και στο εξωτερικό.

Χαλβάς Φαρσάλων

Περίφημος ημιδιάφανος χαλβάς με ανάλαφρη υφή που
του δίνει το νισεστέ, με καραμελωμένη κρούστα και ευωδιά από φρέσκο
βούτυρο. Πωλείται σχεδόν  παντού σε μεγάλα στρογγυλά ταψιά,
αλλά η «πηγή» του είναι τα Φάρσαλα, η πόλη από όπου πήρε
και το όνομά του.

Τα κόκκινα κράνα

Η κρανιά είναι ευρέως διαδεδομένος μεγαλόσωμος
θάμνος της ορεινής ζώνης της Θεσσαλίας. Αναπτύσσεται κυρίως σε
ρεματιές με πυκνή βλάστηση και σε υψόμετρο πάνω από 400μ.
Αναγνωρίζεται εύκολα από τα πρασινοκίτρινα κλαδιά της και τα
ελλειψοειδή φύλλα της, καθώς και από τους χαρακτηριστικούς καρπούς
της, τα κατακόκκινα κράνα.

Τα κράνα τρώγονται ωμά και θεωρούνται φάρμακο για
διάφορες παθήσεις. Σύμφωνα με κάποιους, το ζουμί από βρασμένα κράνα
είναι ιδανικό φάρμακο για τον πονόλαιμο. Ο χυμός από τα κράνα,
εκτός από τις γενικές αντιμικροβιακές του ιδιότητες, είναι πολύ
αποτελεσματικός και για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του
ουροποιητικού συστήματος και ειδικότερα της κυστίτιδας.

Τα κράνα χρησιμοποιούνται κυρίως για την
παρασκευή λικέρ, αλλά γίνονται και γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα.
Ο συμπυκνωμένος γλυκός χυμός τους διαλυμένος με νερό προσφέρεται
όπως η βυσσινάδα.

Η Ραψάνη και οι πίτες της

Η Ραψάνη με τους πανέμορφους αμπελώνες της να
απλώνονται στις κατάφυτες βουνοπλαγιές του Προφήτη Ηλία, εκτός από
μοναδικά κρασιά, έχει στο ενεργητικό της μια εκπληκτική ποικιλία
από πίτες φημισμένες σε όλη
τη Μακεδονία. Καταγράφονται περισσότερα από 30 είδη πίτας:
τυρόπιτα, γαλατόπιτα, κρεμμυδόπιτα, γιαουρτόπιτα, μελιτζανόπιτα,
πλατσάρα κ.ά. Το καλοκαίρι θα σας προσφέρουν μια θεϊκή καλοκαιρινή
χορτόπιτα με δροσερά φύλλα φασολιάς, παζία, μικροτσούκνιδα και
φέτα.

Τσίπουρο Τυρνάβου

Ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά ποτά, είναι
συνδεδεμένο με το όνομα του Τυρνάβου. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο
στη μακροχρόνια και εκτεταμένη αμπελοκαλλιέργεια. Το τσίπουρο έχει
ιστορία 150 χρόνων στην περιοχή.

Ο Ζήσης Μισούρας, ένας δραστήριος Τυρναβίτης,
έμαθε τη μέθοδο της απόσταξης από τους Βούλγαρους αγωγιάτες και
δοκίμασε να βράσει στέμφυλα, σύμφωνα πάντα με τις διηγήσεις των
απογόνων του. H προσπάθεια πέτυχε. Από το σωλήνα μάζεψε σταγόνα
σταγόνα το απόσταγμα και δημιούργησε ένα νέο προϊόν. Οι Τούρκοι
συγχωριανοί του το αποκάλεσαν ρακί, ενώ ο ίδιος άκουσε τους
βόρειους γείτονες του να το λένε, πάνω-κάτω, τσίπουρο.

Έτσι ξεκίνησε η πρώτη -αυτοσχέδια στην αρχή,
συστηματική στη συνέχεια μονάδα απόσταξης. Το πρώτο φημισμένο ούζο
του Τυρνάβου λέγεται ότι κυκλοφόρησε στα 1852-55.

Τύρναβος – Καθαρά Δευτέρα

Αν βρεθείτε στον Τύρναβο την Καθαρά Δευτέρα, δοκιμάστε το
μπουρανί, μια αλάδωτη χορτόσουπα που προσφέρεται
στους συμμετέ­χοντες, και διασκεδάστε με τις εκδηλώσεις
παγανιστικών και διονυσιακών καταβολών,  κατά τις οποίες
παρέες ανδρών που κρατούν πήλινους φαλλούς, περιφέρονται στην πόλη
και στα τσιπουράδικα και απαγγέλλουν σκωπτικούς στίχους.

Διαβάστε ακόμα!

Top