Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

Nησί με αμέτρητες φυσικές ομορφιές που κάθε επισκέπτης
μπορεί να απολαύσει.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε στις αμέτρητες ψαροταβέρνες του
νησιού, το υπέροχο γλυκόξινο σαβόρο, τα χάβαρα και τις πί­νες, το
«νιόκο», το λιαστό χταπόδι στο φούρνο, αλλά και μία ανοιχτή πίτα με
βάση το ψάρι.

Η λαδόπιτα, το παστέλι και το μαντολάτο είναι τα
γλυκά του νησιού.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ

Λαδόπιτα: Η λαδόπιτα αρκετά
πολύπλοκο και δύσκολο γλυκό, τo οποίο φτιαχνόταν παραδοσιακά την
παραμονή της Πρωτοχρονιάς ως βασιλόπιτα με φλουρί. Ακόμη και σήμερα
είναι το πιο συνηθισμένο γλυκό της Λευκάδας. Πρόκειται για γλυκό
που θυμίζει χαλβά με αλεύρι. Η διαφορά είναι ότι αυτός ο γλυκός
χυλός ψήνεται σ’ένα ταψί που ο πάτος του έχει πασπαλιστεί με
σουσάμι. Καλύπτεται επίσης όλη η επιφάνεια με σουσάμι, κόβεται σε
ρόμβους και σε κάθε ρόμβο βάζουν ένα αμύγδαλο. Ψήνεται στο φούρνο
και αφού κρυώσει πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη. Διατηρείται για 2-3
εβδομάδες.

Το κουλούρι της νύφης: Ένα από
τα πιο όμορφα κουλούρια των γάμων είναι εκείνο της Λευκάδας.
Πλούσιο σε μυρωδικά και μπαχαρικά (κανέλα, γλυκάνισο, κόλιαντρο,
μαστίχα). Το στολίζουν με τα αρχικά του ζευγαριού. Με σύμβολα
ευημερίας και γονιμότητας (πουλιά, μαργαρίτες). Το τοποθετούν πάνω
στο τραπέζι του γάμου, αφού το πασπαλίσουν με ζάχαρη άχνη και με
φύλλα από τριαντάφυλλα.

Φακές Εγκλουβής: Οι φακές της Λευκάδας είναι
φημισμένες λόγω της νοστιμιάς τους και της ιδιότητά τους να βράζουν
πολύ γρήγορα. Σήμερα η καλλιέργεια είναι πολύ περιορισμένη.
Καλλιεργείται κυρίως στο οροπέδιο της Εγκλουβής, σε υψόμετρο 900 μ.
Στις 7 Αυγούστου, στο πανηγύρι του Αγίου Δονάτου, οι καλλιεργητές
προσφέρουν βραστές φακές με σαρδέλες στους προσκυνητές. Στα σπίτια
τις μαγειρεύουν σούπα με μπόλικο σκόρδο, ρίγανη και ξίδι.

Άρτοι: Μεγάλοι άρτοι που πασπαλίζονται με
ζάχαρη άχνη,. Οι σταυροί φτιάχνονται με κανέλα σκόνη. Αν βρεθείτε
στο πανηγύρι της Παναγίας της Φανερωμένης δοκιμάστε τους.

Ζεματούρα: Μπουκίτσες ξερού
ψωμιού που μπαίνουν σε βαθύ πιάτο (καμιά φορά ψήνονται πρώτα στη
φωτιά) και περιχύνονται με ζουμί από φασόλια ή φακές, αλάτι, λάδι
και ξίδι.

Καποσάντες: Χτένια.

Κόκοτος: Έτσι λέγεται στο νησί ο
κόκορας που συνήθως γίνεται βραστός σούπα ή κοκκινιστός με
μακαρόνια.

Λούφες: Υδρόβιο πουλί.
Μαγειρεύεται συνήθως λεμονάτο με πολλά σκόρδα και δεντρολίβανο.

Νιόκο: Το χοντρό κριθαράκι.

Παγούρια γεμιστά: Κάβουρες
γεμιστοί με ρύζι.

Παλαμίδα στο κεραμίδι: Κοινός
τρόπος μαγειρικής της παλαμίδας και του χελιού σε όλη της Δυτική
Ελλάδα. Χρησιμοποιείται κοίλο κεραμίδι.

Παστιτσάκια: Μικρά γλυκάκια με
βάση βουτυρένια ζύμη και γέμιση από αμύγδαλα, αφράτη μαρέγκα και
μυρωδάτη μαρμελάδα βερίκοκο.

Ριγανάδα: 2-3 φέτες ξερό ψωμί
ψημένο, περιχυμένο με ελαιόλαδο, ξίδι και άφθονη ξερή τριμμένη
ρίγανη.

Σαβόρο με σταφίδες: Ο
κλασικότερος τρόπος διατήρησης των μικρών ψαριών (μαρίδες,
κουτσομούρες, γόπες) σε παχιά σάλτσα φτιαγμένη από σκόρδο, σταφίδες
μαύρες, δάφνη, ξίδι και δεντρολίβανο.

Σαλάμι: Φημισμένο σαλάμι αέρος
από χοιρινό κρέας και λίπος, με πιπεράτη γεύση, θα το βρείτε
παντού.

Σκασολιές: Μικρές πράσινες ελιές
σπαστές με πέτρα, γλυκαίνονται σε νερό και έπειτα φουρνίζονται και
αρτύζονται με ρίγανη.

Σοφιγάδο: Λίγο διαφορετικό από
ό,τι στα υπόλοιπα νησιά, εκτός από μοσχάρι και άφθονα στο σκόρδο
περιλαμβάνει και κυδώνια.

Τυρί σφίνας: Λευκό αλμυρό τυρί
που μοιάζει με φέτα αλλά είναι πιο σκληρό.

Φρυγαδέλια: Συκωτάκια και
μπόλιες αρνιού, περασμένα σε καλαμάκια κα ψημένα στα κάρβουνα.

Διαβάστε ακόμα!

Top
hacklink al hd film izle hack forum crack forum php shell indir siber güvenlik blog Ankara evden eve nakliyat wordpress nulled themes