Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

Η κουζίνα της Πολωνίας  συνταγές  γαστρονομία  προϊόντα

Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι στο Πολωνικό
γαστρονομικό πανόραμα και τις γεύσεις διαφόρων εποχών και περιοχών
της Πολωνίας με μοναδικές μαγειρικές παραδόσεις ριζωμένων στην
ιστορία του τόπου. Σας συστήνουμε να ανακαλύψετε την κουζίνα της
Πολωνίας γιατί δοκιμάζοντας την γαστρονομική τέχνη μπορεί κανείς να
γνωρίσει την κουλτούρα ενός λαού.

Η Πολωνική κουζίνα
διαθέτει στοιχεία από τις γαστρονομικές παραδόσεις πολλών και
διαφόρων εθνοτήτων, που για αιώνες έζησαν στο πλάι της. Παραμένει ακόμα ανεξερεύνητη, αλλά παράλληλα είναι συναρπαστική
καθώς διατηρεί πολλά παραδοσιακά στοιχεία και έχει ιστορία πάνω από
χίλια χρόνια. Από τις
προσμείξεις διαφορετικών διεθνών στοιχείων και την ποικιλία των
παραδοσιακών γεύσεων προκύπτει ένα μενού πλούσιο και γευστικό.

Η Polska kuchnia ή αλλιώς …η πολωνική κουζίνα έχει επηρεαστεί
από διατροφικές παραδόσεις πολλών εθνοτήτων που έζησαν στην χώρα
αλλά και των γειτονικών χωρών.

Το φαγητό είναι ένα από τα δυνατά
στοιχεία της Πολωνίας. Φθηνό, γευστικό και αρκετά διαφορετικό. Ένα
πολωνικό γεύμα ξεκινάει με πρώτο πιάτο
σούπα
. Οι πιο γνωστές σούπες είναι το
żurek (άσπρη σούπα με λουκάνικο και αυγό), το barszcz (σούπα από
κοκκινογούλι) και το rosół (κοτόσουπα με φιδέ). Το δεύτερο πιάτο
περιέχει συνήθως κρέας με πατάτες ή κάποιο ζυμαρικό, με ποιο γνωστό
το kotlet schabowy (χοιρινό σνίτσελ), που σερβίρεται με πατάτες και
ξινό λάχανο. Στο πολωνικό τραπέζι συνήθως δεν
υπάρχουν σαλάτες παρά μόνο
σαν γαρνιτούρα.

Οι Πολωνοί δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα
θαλασσινά.
Τα καπνιστά κρέατα, τα
λουκάνικα (kiełbasa) και το oscypek, που είναι τυρί από γάλα
πρόβειο, αποτελούν τα παραδοσιακά προϊόντα τους. Ως κύρια πηγή
λίπους έχουν το βούτυρο που χρησιμοποιείται τόσο για επάλειψη αλλά
και στο μαγείρεμα με αποτέλεσμα να κάνει λίγο πιο «βαριά»
την κουζίνα. Η Πολωνική κουζίνα διακρίνεται για
τα γεμιστά ζυμαρικά, όπως τα pierogi ruskie,
φτιαγμένα από ζύμη ζυμαρικών, με γέμιση τυρί και πατάτα ή τα uszka
που έχουν γέμιση κιμά, αλμυρό λάχανο και μανιτάρια.

Λόγω των δύσκολων κλιματολογικών συνθηκών, η πολωνική κουζίνα
απαρτίζεται από πιάτα – θερμιδικούς δυναμίτες. Αν δοκιμάσετε κάποια
πολωνική σπεσιαλιτέ, δε θα μπορέσετε παρά να γίνετε λάτρεις αυτής
της βορειοευρωπαϊκής γευστικής παλέτας. Τα βασικά συστατικά της
είναι το παντζάρι, τα ξινολάχανο, τα αγγουράκια (πίκλες ή φρέσκα),
τα μανιτάρια, τα λουκάνικα, το λάχανο, η ξινή κρέμα και διάφορα
μπαχάρια και βότανα, όπως η μαντζουράνα, ο άνηθος, ο μαϊντανός και
το πιπέρι. Φυσικά, η πολωνική κουζίνα, ανοιχτή σε νέες επιρροές,
εξελίσσεται συνεχώς, προσθέτοντας ακόμα και εξωτικές γεύσεις.

BIGOS: Ένα από τα πιο
χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα της Πολωνίας και περιλαμβάνει
κομμάτια από λάχανο τουρσί, φρέσκο λάχανο, διάφορα είδη κρέατος και
λαχανικών, αποξηραμένα μανιτάρια, δαμάσκηνα, κρεμμύδια και
μπαχαρικά.

PIEROGI: Πολωνικά ζυμαρικά, τα
οποία γεμίζονται με υλικά όπως το κρέας, το ξινολάχανο, τα
μανιτάρια, αλλά και φρούτα εποχής – φράουλες, βατόμουρα και κεράσια
– τυρί κότατζ ή βραστές πατάτες με τηγανιτά κρεμμύδια. Τα Pierogi
σερβίρονται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα.

ROSOL: Η πιο κοινή σούπα της
Πολωνίας. Είναι πολύ εύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία της, ενώ
συνήθως σερβίρεται με σπιτικά νουντλς. Περιέχει κοτόπουλο,
κρεμμύδι, πράσο, σέλερι, πετροσέλινο, λάχανο, αλάτι και πιπέρι.

GOLABKI: Ένα τυπικό,
παραδοσιακό πολωνικό πιάτο, το οποίο φτιάχνεται με χοιρινό κιμά,
ρύζι, κρεμμύδια και μανιτάρια τα οποία τυλίγονται σε φύλλα άσπρου
λάχανου. Είναι πολύ πιθανό να το συναντήσετε σε διάφορες
παραλλαγές, με γέμιση από κοτόπουλο, αρνί, ή ακόμα και χωρίς κρέας.
Μοιάζει πολύ με τον δικό μας λαχανοντολμά.

POLSKIE NALESNIKI: Οι πολωνικές αυτές τηγανίτες
είναι πολύ λεπτές και σερβίρονται είτε με τυρί, το οποίο έχει
προηγουμένως ανακατευτεί με ζάχαρη, μαρμελάδα, φρούτα και ζάχαρη
άχνη, είτε με κρέας και λαχανικά. Σε κάθε περίπτωση, είναι εξίσου
νόστιμες.

LΑΖΑΝΚΙ Ζ ΚΑPUSTA
I GRZYBAMI: Ένα πολύ απλό πιάτο,
το οποίο περιλαμβάνει λάχανο, χοιρινό κρέας, σπιτικά νουντλς και
λαχανικά – συνήθως, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τριμμένο καρότο.
Είναι πεντανόστιμο και πολύ εύκολο στο μαγείρεμά του.

SLEDZ W OLEJU
Z CEBULA: Η ρέγκα είναι ένα ψάρι
που μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους. Στην Πολωνία, πιο
συγκεκριμένα υπάρχουν δύο παραδοσιακοί τρόποι σερβιρίσματος της
ρέγκας ή με ξινή κρέμα και κρεμμύδια πίκλες ή με λάδι και
σκόρδο.

KOTLET SCHABOWY: Ίσως το
νοστιμότερο και μάλλον το παλιότερο πολωνικό φαγητό. Η χοιρινή
παναρισμένη μπριζόλα (σνίτσελ) – η οποία σερβίρεται με ή χωρίς
κόκαλο – συνοδεύεται ιδανικά με βουτυρένιο πουρέ πατάτας και
λαχανοσαλάτα. Μπορείτε να δοκιμάσετε και την εκδοχή με
παναρισμένο κοτόπουλο.

GULASZ: Αυτό το πιάτο κατάγεται βεβαίως από την
Ουγγαρία, αλλά η πολωνική συνταγή το θέλει λίγο παραλλαγμένο:
πρόκειται για κρέας μαγειρευτό στην κατσαρόλα, το οποίο σερβίρεται
με πατάτες και λαχανικά, ενώ γαρνίρεται με τηγανιτό κρεμμύδι και
πιπεριές.

Η Πολωνία είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς βότκας
παγκοσμίως. Το πρώτο διυλιστήριο ιδρύθηκε το 1784. Η Πολωνία είναι
μία από τις χώρες με την μακροβιότερη παράδοση στη ζύμωση του
υδρόμελι ή υδρόμελο. Αυτό το αρχαίο ποτό με την ιδιαίτερη γεύση
είναι εξαιρετικό συνοδευτικό τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες.
Ιδιαίτερα πρόκειται για κρασί που προκύπτει από ζύμωση μελιού και
μούστου.

Είναι κρασιά γλυκά με ιδιαίτερα έντονα αρώματα του μελιού. Οι
Πολωνικές μπύρες είναι εξίσου καλές με τις Γερμανικές και τις
Τσέχικες. Στη χώρα υπάρχουν πολλά ζυθοποιεία τα οποία είναι γνωστά
εδώ αιώνες. Τέλος υπάρχουν αμέτρητα ποτά-λικέρ από φρούτα και
βότανα με άριστες γεύσεις.

Το τσάι για τους Πολωνούς είναι το εθνικό αφέψημα αφού μπορούν
να πιούν ημερησίως μέχρι και 6-8 ποτήρια αντικαθιστώντας το νερό.
Το τσάι με λεμόνι και με την συνοδεία παραδοσιακών γλυκών τύπου
κέικ όπως το makowiec (ρολό κέικ με σπόρους παπαρούνας) και η
szarlotka (μηλόπιτα) συγκεντρώνει την οικογένεια τις απογευματινές
ώρες. Επισκεφτείτε λοιπόν την Πολωνία και αφεθείτε στο
ταξίδι των πολωνικών γεύσεων…

Είτε επιλέξετε εκείνα που φτιάχνονται από ζύμη, είτε εκείνα με
τη σφολιάτα, θα τα βρείτε γεμιστά με μαρμελάδα κι έτσι θα κλείσετε
ιδανικά το νόστιμο πολωνικό σας γεύμα.

Οι Πολωνοί λένε «φάτε, πιείτε και χαλαρώστε τις ζώνες
σας»
.

Top